Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pentru ca Ucraina să adere la UE, bugetul Uniunii Europene trebuie majorat cu 20 la sută

© AP Photo / Virginia MayoФлаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе
Флаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 24.04.2024
Abonare
Johannes Hahn a vorbit despre posibilele perspective de aderare a Ucrainei la UE.
CHIȘINĂU, 24 aprilie - Sputnik. Ucraina ar putea deveni membră a Uniunii Europene nu mai devreme de 2028, iar pentru aceasta va fi nevoie de majorarea bugetului comunității cu 20%. Acest lucru a fost declarat de comisarul european pentru buget și resurse umane, Johannes Hahn, transmite RIA Novosti.
În opinia sa, aceasta ar fi o investiție care merită, deoarece Ucraina are un potențial economic mare, dar, în același timp, nu se așteaptă ca Ucraina să adere la UE înainte de începerea următorului plan bugetar de șapte ani, în 2028, văzând dificultăți deja la etapa pregătirii unei decizii.
"Cum vom lua decizii, cum vom asigura o statalitate legală? Cum vom împăca sectorul agricol mare al Ucrainei cu agricultura noastră?" - s-a întrebat comisarul european.
Comisarul european, într-un interviu acordat Funke Media Group, a precizat că aderarea Ucrainei la UE ar necesita 200 de miliarde de euro în plus în perioada de șapte ani a bugetului UE.
"Pare colosal, dar corespunde la doar 0,2% din producția economică europeană și este cu siguranță fezabil", a spus Hahn.
În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, cu o serie de condiții pentru a începe în mod oficial negocierile de aderare. La summitul UE din 14 decembrie 2023 s-a decis lansarea negocierilor privind viitoarea aderare la UE a celor două țări.
Fluxul de știri
0