Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu și Stoianoglo vor participa la o dezbatere electrorală: s-a stabilit data și locul

Eventualele dezbateri între cei doi rivali în alegerile prezidențiale rămân principala intrigă înainte de turul doi de scrutin.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Candidata la funcția de președinte Maia Sandu și-a dat acordul pentru o dezbatere preelectorală cu rivalul său electoral Alexandru Stoianoglo în afara platourilor de televiziune și cu participarea a cel puțin doi moderatori, a declarat șeful cabinetului prezidențial, Adrian Baluțel.
„Se discută încă ziua dezbaterii - noi propunem totuși să fie mai repede, măcar vineri, pentru ca în weekend candidații să aibă timp să meargă în raioane.”, a spus Băluțel.
De asemenea, el a precizat că moderatorul dezbaterilor ar putea fi jurnalistul de televiziune Gheorghe Gonța, care a părăsit anterior unul dintre posturile de televiziune din Republica Moldova, programul său fiind închis pentru că la emisiunele sale au participat invitați din partea opoziției.
„Credem că cetățenii merită dezbateri cât mai repede și acestea sunt mai importante decât condițiile în care sunt organizate”, a declarat Adrian Balucel.
În cadrul unui briefing organizat luni, 21 octombrie, Maia Sandu a declarat că o dezbatere „privind viitorul țării” va fi organizată săptămâna viitoare. Cu toate acestea, ea nu a precizat dacă acestea vor fi dezbateri televizate ale candidaților sau o nouă serie de așa-numite „consultări publice”. Înainte de votul din 20 octombrie, Sandu a refuzat să participe la dezbateri televizate.
Contracandidatul lui Sandu, Alexandru Stoianoglo, a sugerat luni, în cadrul unui briefing, ca Maia Sandu să organizeze dezbaterea pe un teritoriu neutru.
„Mă adresez către Maia Sandu cu o propunere constructivă. Haideți să le oferim cetățenilor ocazia de a-și face propriile concluzii despre dumneavoastră și despre mine, despre programele, obiectivele și ideile noastre. Cel mai bun mod de a face acest lucru ar fi prin dezbateri. Dar nu pe platforma mass-media dependente de putere, ci pe o platformă neutră. Să existe doi moderatori: unul din partea dumneavoastră și unul din partea mea”, a declarat Stoianoglo.
În cele din urmă, a fost stabilit de comun acord că dezbaterile dintre cei doi contracandidați care au intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova vor avea loc duminică, 27 octombrie.
Acest lucru a fost anunțat de Maia Sandu într-un clip video. Anterior, echipa contracandidatului ei, Alexandru Stoianoglo, a propus ziua de joi, 31 octombrie, însă echipa lui Sandu a respins această dată, insistând pentru organizarea dezbaterii joi sau vineri în această săptămână. Duminică a fost soluția de compromis.
Moderatorul va fi jurnalistul de televiziune Gheorghe Gonza, care a părăsit anterior un post de televiziune din Republica Moldova, deoarece emisiunea sa a fost închisă pentru că prezenta în direct figuri ale opoziției. Sandu a precizat că a fost inițial împotriva candidaturii sale.
„Noi credem că ar trebui să existe un moderator independent, dar în situația în care ei insistă, mergem la dezbatere cu oricine se simte confortabil, este important pentru noi să organizăm dezbaterea, astfel încât oamenii să poată vedea răspunsurile noastre la întrebări care sunt importante pentru toți cetățenii”, a declarat Sandu.
Dezbaterile vor avea loc în afara platformelor de televiziune, la Palatul Republicii din Chișinău, iar suportul tehnic va fi organizat de către Teliviziunea Publică Moldova 1.

Alegeri prezidențiale și euroreferendum în Moldova

Alegerile prezidențiale și un referendum constituțional au avut loc în Moldova pe 20 octombrie.
Unsprezece candidați, inclusiv actualul șef de stat, Maia Sandu, au candidat pentru funcția de președinte. În afară de ea, în cursa pentru fotoliul prezidențial au participat fostul procuror general Alexandru Stoianoglo, foștii prim-miniștri Vasile Tarlev și Ion Chicu, fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Octavian Țicu, Victoria Furtună, liderul forței politice „Partidul Nostru” Renato Usatîi și jurnalista Natalia Morar.
Comisia Electorală Centrală a decis să organizeze 228 de secții de votare în străinătate, însă în Rusia vor fi doar două, în loc de cele cinci anunțate inițial.
Potrivit rezultatelor procesării tuturor celor 2219 procese-verbale, șefa de stat în exercițiu Maia Sandu a obținut cele mai multe voturi în alegerile prezidențiale din Republica Moldova - 42,45% (656 354), pe locul doi fiind fostul procuror general Alexandru Stoianoglo cu 25,98% (401 726). Aceste date preliminare sunt oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC) din Moldova după procesarea a 100% din procesele-verbale de vot.
Acești candidați se vor întâlni într-un al doilea tur, care ar trebui să aibă loc nu mai devreme de două săptămâni după primul tur.
Politică
Stoianoglo: Moldova și-a epuizat limita pentru confruntări și conflicte interne
Referendumul constituțional a inclus întrebarea „Susțineți modificarea Constituției pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană?”. Alegătorilor le-au fost oferite două opțiuni: „da” sau „nu”.
După procesarea a 100% din procese-verbale, se cunoaște că 50,39% dintre cei care au participat la sondaj s-au pronunțat în favoarea modificării Constituției, iar 49,61% au fost împotrivă.
Anterior, președintele CEC, Angelica Caraman, a declarat că legea adoptată prin referendum va fi publicată într-o ediție specială a Monitorului Oficial, iar data adoptării acesteia va fi ziua votării.
După anunțarea primelor rezultate preliminare ale alegerilor prezidențiale și referendumului, Maia Sandu a făcut o declarație potrivit căreia anumite „grupuri criminale împreună cu forțe străine” ar fi încercat să „compromită procesul democratic” din republică.