Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Pamfilova, despre alegerile din Moldova: RF era gata să ajute la deschiderea secțiilor

Rusia a exprimat disponibilitatea de a asigura posibilitatea exercitării drepturilor de vot ale cetățenilor Republicii Moldova și de a ajuta la crearea unui număr necesar de secții.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. În Federația Rusă, au fost deschise doar două secții de votare în loc de 17, câte au fost deschise în cadrul alegerilor din 2020, fiind pregătite doar 10.000 de buletine de vot.
Pentru aproape o jumătate de milion de cetățeni moldoveni care locuiesc în Rusia, acest număr este evident insuficient, consideră alegătorii. Rusia a exprimat disponibilitatea de a asigura posibilitatea exercitării drepturilor de vot ale cetățenilor Republicii Moldova și de a ajuta la crearea unui număr necesar de secții", a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Ella Pamfilova.
Pentru votarea la alegerile din Republica Moldova în străinătate au fost create 231 de secții. Dintre acestea, 60 în Italia, 26 în Germania, 20 în Franța, 17 în Regatul Unit, iar în SUA și România câte 16.
"Este trist că Patria ne-a deschis astăzi doar două secții de votare. Drepturile noastre civile și voința noastră au fost încălcate. Cum se poate accepta asta? Sigur că este anormal și incorect", s-au plâns alegătorii cu drept de vot care în ziua algerilor se aflau pe teritoriul Federației Ruse.
Societate
Reprezentanții opoziției moldovenești nu au fost lăsați în secții din România - deputat
În plus, oamenii au fost nevoiți să aștepte mult timp la coadă pentru a-și exercita dreptul de vot.
"Aceasta nu este o coadă artificială, toți oamenii stau și așteaptă să voteze. Nimeni nu ne-a forțat să venim aici, am venit singuri - cu autobuzul, cu metroul", subliniau alegătorii.
În Republica Moldova, duminică au avut loc alegeri prezidențiale, iar cetățenii au ales șeful statului pentru patru ani. De asemenea, a avut loc un referendum, în cadrul căruia cetățenii au trebuit să răspundă la întrebarea: "Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". Ambele evenimente au fost considerate valide, deoarece prezența la vot a depășit limita necesară de 33,3%.
Moldova și Rusia
Cozi imense la secțiile de votare din Federația Rusă