Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu vorbește despre un „atac fără precedent împotriva democrației și libertății”

Rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului nu au fost favorabile pentru partidul de guvernământ și pentru președintele Maia Sandu, care candidează pentru al doilea mandat.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 oct - Sputnik. Alegerile prezidențiale și referendumul pentru modificarea constituției din Republica Moldova s-au încheiat. După procesarea a 98.60% din procesele-verbale de vot rezultatele sunt următoarele:
Maia Sandu - 42.09% (641664)
Alexandr Stoianoglo - 26.26% (400243)
Renato Usatîi - 13.72% (209074)
Așadar, niciunul dintre candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a putea fi numit în funcția de președinte al Republiciii Moldova, ceea ce înseamnă că vom avea turul II de scrutin în care pentru funcția de șef al statului vor lupta actualul președinte Maia Sandu și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
Moldova și Rusia
Pamfilova, despre alegerile din Moldova: RF era gata să ajute la deschiderea secțiilor
Stoianoglo a apărut în fața presei imediat după închiderea secțiilor de votare din țară, mulțumind susținătorilor pentru sprijin și menționând că Moldova este o „țară vie, hotărâtă să-și definească viitorul.”
În schimb, briefingul Maiei Sandu a întârziat considerabil, timpul anunțat pentru ieșirea ei în fața presei fiind modificat de mai multe ori. Cu toate acestea, briefingul a avut loc, și a durat doar un minut și jumătate. În acest interval, Sandu a făcut câteva declarații dure.
Ea a afirmat că Republica Moldova se confruntat în ziua alegerilor și cu câteva luni înainte cu „un atac fără precedent împotriva democrației și libertății” pe care, potrivit ei, îl desfășoară „grupuri criminale.”
„Moldova s-a confruntat recent cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației în țara noastră. Grupuri criminale, împreună cu forțe externe, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, folosind cele mai josnice metode pentru a arunca țara într-o zonă de instabilitate. Avem dovezi că scopul grupurilor criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi la alegeri pentru a compromite procesul democratic”, a spus președintele în funcție.
Maia Sandu a mai declarat că va reveni cu decizii, dar după rezultatul final al alegerilor din 20 octombrie. Ceea ce nu a făcut Sandu, fapt care i-a lăsat pe moldoveni la propriu cu gura căscată, să le mulțumească celor care i-au dat votul.
Politică
Moldovei i-a fost pregătit un drum lipsit de glorie, similar cu cel al Ucrainei - deputat