Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul dispune de componentele necesare pentru crearea unei "bombe murdare" - expert

Declarațiile oficialilor de la Kiev despre posibilitatea creării de arme nucleare în Ucraina trebuie luate în serios.
Sputnik
CHIȘINĂU, 19 oct – Sputnik. Ucraina dispune de componentele necesare pentru producerea unei "bombe murdare", consideră șeful Institutului țărilor CSI din Sevastopol, Serghei Gorbaciov.
Anterior, ziarul Bild, citând un oficial ucrainean din domeniul achizițiilor de armament, a raportat că Ucraina ar putea construi arme nucleare în câteva săptămâni pentru a le folosi împotriva armatei Federației Ruse, în cazul în care Occidentul refuză să o accepte în NATO.
„La astfel de declarații este necesară o reacție și o evaluare din partea statelor membre ale clubului nuclear, precum și a membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate... Poate că este doar un bluff, dar Ucraina are componentele necesare pentru a crea, cel puțin, o „bombă murdară", a declarat Gorbaciov pentru RIA Novosti.
Crearea de către Ucraina a unei arme nucleare este absolut exclusă, deoarece Kievul nu are competențele, materialele și echipamentele necesare, consideră președintele Comitetului pentru Apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov. Cu toate acestea, Ucraina ar putea crea o "bombă murdară" radioactivă, a adăugat el pentru RIA Novosti. Potrivit deputatului, Rusia ia în considerare această posibilitate.
Internațional
Bild: Kievul amenință că poate construi arme nucleare în câteva săptămâni
La rândul său, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Sluțki, a afirmat că declarațiile despre posibilitatea creării de arme nucleare în Ucraina ar putea fi făcute cu scopul de a șantaja, în contextul eșecului Kievului pe câmpul de luptă.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat că discuțiile despre posibilitatea ca Ucraina să creeze arme nucleare ar putea indica faptul că regimul de la Kiev încearcă să producă o "bombă murdară".