Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

MAE: s-a încheiat distribuirea buletinelor de vot la secțiile de votare din străinătate

Buletine de vot. Foto de arhivă
Buletinele de vot au fost expediate de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova către secțiile de votare din străinătate.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova a anunțat despre finalizarea procesului de distribuire a buletinelor de vot la secțiile de votare din afara țării.
Pentru viitoarele alegeri prezidențiale și referendum, Comisia Electorală Centrală (CEC) a tipărit în total 1.704.000 de buletine de vot, 852.200 pentru fiecare tip de scrutin. Dintre acestea, 775.350 vor fi în limba română, 76.350 în limba rusă, iar pentru secția de votare din Turcia, 500 de buletine au fost tipărite în limba găgăuză.
Cele mai multe buletine de vot au fost trimise la secțiile de votare din Italia - peste 241.000, Germania - 135.000 și Franța - 94.200. Cel mai mic număr de buletine de vot a fost pregătit pentru secția de votare în Japonia - 300, în China - 400, Letonia și Emiratele Arabe Unite - câte 500 de buletine de vot.
În total, 228 de secții de votare din 37 de țări au fost înființate pentru alegeri. Locațiile acestora pot fi găsite pe site-ul CEC: diaspora.cec.md.

Decizia CEC privind reducerea numărului de secții de votare în Federația Rusă

Anterior, Comisia Electorală Centrală din Moldova a decis să reducă de trei ori numărul secțiilor de votare din Rusia pentru alegerile prezidențiale și euro-referendum, lăsând doar cinci, în timp ce la alegerile din 2020 au fost 17 secții de votare. Decizia CEC a fost contestată la Curtea Constituțională de către deputații socialiști, care au susținut că, potrivit diverselor date, aproximativ 400 de mii de cetățeni moldoveni locuiesc permanent în Rusia, iar dreptul lor de a participa la alegeri este limitat în mod nejustificat.
Cu toate acestea, Ministerul moldovean de Externe a blocat decizia CEC de a deschide cinci secții de votare în Federația Rusă, invocând incapacitatea de a asigura securitatea personalului său în Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut și refuzând să delege reprezentanții săi. Ministerul de Externe a declarat că doar două secții de votare de pe teritoriul ambasadei republicii la Moscova vor funcționa.
Politică
CEC începe tipărirea buletinelor de vot pentru scrutinul din 20 octombrie
Partidul Socialiștilor a calificat decizia Ministerului de Externe drept sabotare a alegerilor moldovenești pe teritoriul Rusiei și a declarat că își rezervă dreptul de a face apel la toate organizațiile internaționale.
CEC a admis parțial recursul înaintat de Partidul Socialiștilor și a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să deschidă toate cele cinci secții de votare de pe teritoriul Rusiei. Cu toate acestea, Ministerul de Externe nu a fost de acord cu această decizie și a declarat că doar două secții de votare vor funcționa pe teritoriul Rusiei.
În cele din urmă, CEC a fost de acord cu argumentele MAE și a decis să deschidă doar două secții de votare în Rusia, care vor fi amplasate la Moscova; 26 000 de buletine de vot destinate pentru trei secții de votare din Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut au fost distruse.
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, precum și referendumul constituțional sunt programate pentru data de 20 octombrie a acestui an.