Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Israelul l-a declarat persona non grata pe secretarul general al ONU

Ministerul israelian de Externe îl declară persona non grata pe secretarul general al ONU Guterres
Sputnik
CHIȘINĂU, 2 oct - Sputnik. Ministrul israelian de Externe, Yisrael Katz, l-a declarat pe secretarul general al ONU, António Guterres, persona non grata și i-a interzis intrarea în țară, a anunțat serviciul de presă al Ministerului israelian de Externe.
„Decizia a fost luată în lumina reacției lui Guterres la atacul odios al Iranului împotriva Israelului”, se arată în declarație.
Katz l-a acuzat pe Guterres că nu a condamnat atacul iranian cu rachete și, prin urmare, „nu merită să pună piciorul pe pământ israelian”.
În plus, secretarul general al ONU, potrivit șefului diplomației israeliene, susține luptătorii Hamas.
„Un secretar general care încă nu a condamnat masacrele și atrocitățile sexuale comise de asasinii Hamas pe 7 octombrie și nici nu a susținut o singură rezoluție pentru a-i declara organizație teroristă <...> va rămâne o pată pe istoria ONU pentru generațiile viitoare”, se arată în declarație.
Cu o zi înainte, după atacul Iranului împotriva Israelului, Guterres a condamnat extinderea conflictului din Orientul Mijlociu și a făcut apel la o încetare a focului.
Iranul, la rândul său, a acuzat Consiliul de Securitate al ONU de lipsă de acțiune. Potrivit misiunii țării la Organizația Mondială, acesta a permis Israelului să depășească toate liniile roșii și nu a lăsat republicii islamice nicio altă opțiune.
Internațional
Erdogan a avertizat Israelul cu consecințe grave pentru operațiunea din Liban
La 1 octombrie, Iranul a supus Israelul unui atac masiv cu rachete. Forțele de apărare israeliene au afirmat că au fost lansate aproximativ 180 de rachete balistice, dintre care majoritatea au fost interceptate. Potrivit Israelului, nu au existat victime civile. Mass-media a raportat moartea unui palestinian care se presupune că a fost ucis pe teritoriul Cisiordaniei.
Teheranul susține că rachetele au lovit instalații militare israeliene. Statul evreu a calificat pagubele drept „minime” și a promis un atac de represalii.
Ministerul rus de Externe a declarat că politica administrației președintelui american Joe Biden a eșuat în Orientul Mijlociu, Casa Albă demonstrând neputință totală în rezolvarea crizelor.