Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Refugiații ucraineni au menționat trei bariere principale în calea angajării în Moldova

Organizația Internațională pentru Migrație a prezentat un raport privind integrarea economică a refugiaților ucraineni în Republica Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Aproape jumătate dintre refugiații ucraineni din Republica Moldova au întâmpinat probleme în găsirea unui loc de muncă, potrivit unui raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) privind integrarea economică a refugiaților ucraineni în țara noastră.
Astfel, peste 60% dintre respondenți au remarcat lipsa locurilor de muncă drept o barieră, 49% au considerat bariera lingvistică o problemă. Refugiații consideră că a treia problemă în domeniul ocupării forței de muncă este lipsa de informare (12% dintre respondenți).
Din numărul total de refugiați ucraineni chestionați, 60% și-au găsit de lucru în Republica Moldova. Dintre aceștia, 44% sunt angajați pe bază permanentă, 10% lucrează ca zilieri sau sunt angajați informal, iar 4% și-au declarat independența financiară.
Politică
Tarlev: Statutul neutru al Moldovei va contribui la păstrarea integrității acesteia
La momentul realizării sondajului, majoritatea bărbaților (82%) aveau locuri de muncă stabile, situația femeilor era mult mai proastă: 35%. Rata șomajului în rândul femeilor ucrainene este de cinci ori mai mare decât în ​​rândul bărbaților, 49% față de 10%.
Majoritatea respondenților angajați (67%) au declarat că lucrează cu normă întreagă, între 35 și 45 de ore pe săptămână. Majoritatea respondenților (60%) au indicat că au câștigat mai puțin de 550 de euro pe lună, în timp ce mai mult de jumătate dintre gospodăriile chestionate (52%) au avut un venit total lunar de mai puțin de 400 de euro. Astfel, veniturile raportate de mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj sunt sub venitul mediu conform Biroului Național de Statistică, sintetizează autorii raportului.
Respondenții au recunoscut că și-au căutat de lucru pe rețelele de socializare și au vizitat site-uri specializate. În același timp, unii au recurs la consultări cu agențiile locale de ocupare a forței de muncă.
Sondajul a fost realizat din aprilie până în iunie a acestui an în rândul a 1 892 de persoane.
Societate
Îngrășăminte și combustibil: ANO „Eurasia” oferă asistență fermierilor din Găgăuzia