Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale și euroreferendum

În Republica Moldova astăzi se dă startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană va începe pe 20 septembrie.
Sputnik
CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Începând de astăzi, 20 septembrie, începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale și cea pentru referendumul republican constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană.
Printre politicienii care și-au anunțat intenția de a participa la alegeri se află fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, liderul PLDM, Vlad Filat, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
Trebuie precizat că la acest scrutin prezidențial și referendum vor putea vota prin corespondență, în premieră, cetățenii moldoveni stabiliți în șase țări precum: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia.
Politică
A fost aprobat modelul buletinului de vot pentru euroferendum
La referendum cetățenii ar urma să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Dacă plebiscitul va avea loc și va fi validat, în preambulul Constituției ar urma să fie proclamată „ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova”, iar „integrarea în Uniunea Europeană” ar urma să devină „obiectiv strategic al Republicii Moldova”.
Totodată, în Legea supremă va fi introdus și un nou capitol numit „Integrarea în Uniunea Europeană”, care stipulează aderarea la tratatele constitutive ale UE și supremația normelor europene asupra legislației moldovene.
Referendumul privind modificarea Constituției a fost inițiat de președinta Maia Sandu în decembrie 2023, când a anunțat că va candida pentru al doilea mandat prezidențial.
Politică
Șor: Opoziţia se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din Moldova
Conform Constituției Republicii Moldova, mandatul președintelui este de patru ani, cu posibilitate obținerii a încă unui singur mandat (în total, președintele poate avea maximum două mandate). Dacă în cadrul alegerilor niciun candidat nu a obținut 50%+1 din voturi, atunci se organizează turul al doilea în care se confruntă primii doi candidați din primul tur, după numărul de voturi. Este declarat câștigător cel care câștigă cele mai multe voturi în al doilea scrutin. Poate fi ales Președinte al Republicii Moldova cetățeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat.