Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul încă nu a elaborat un mecanism pentru compensații la căldură în sezonul de iarnă

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Foto de arhivă
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că metodologia compensațiilor pentru încălzire în sezonul rece încă nu este gata.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 sept - Sputnik. Guvernul Republicii Moldova nu a elaborat încă un nou mecanism de calculare și distribuire a compensațiilor pentru gaz și căldură pentru perioada de iarnă, în timp ce sezonul de încălzire ar putea începe deja în luna octombrie. Acest lucru a fost comunicat de către șeful Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Amintim că în luna martie, la sfârșitul sezonului de încălzire, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a declarat că nu se va mai face calcularea compensațiilor cu deducerea imediată a anumitor sume în facturile primite de consumator. În schimb, guvernul va trece la plăți directe și numai către segmentele cele mai nevoiașe ale populației.
„Imediat în aprilie, am început să pregătim o platformă pentru acest program..... întrucât este de o amploare mai mare și include o parte digitală, calcule bugetare, analize ale modificărilor tarifelor la energie. Toate aceste aspecte sunt în curs de clarificare”, a explicat Buzu, fără a preciza detalii.
Ministrul a găsit dificil să ofere o dată mai precisă pentru finalizarea acestor calcule, precum și suma exactă care va fi alocată pentru compensații în noul sezon de încălzire.
„Acum discutăm bugetul pentru 2025, iar când acesta va fi aprobat, va deveni clar ce sumă va fi alocată”, a spus el.