Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Scholz: este timpul să avem discuții privind încetarea conflictului din Ucraina

Scholz: este timpul să purtăm discuții privind încetarea conflictului din Ucraina
Sputnik
CHIȘINĂU, 9 sept - Sputnik. A venit momentul să purtăm discuții despre cum să accelerăm încheierea conflictului armat din Ucraina, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat postului de televiziune ZDF.
„Cred că acum este momentul să avem discuții despre cum să trecem de la situația actuală de război la pace mai repede decât ni se pare (posibil. - n.r.) în acest moment”, a spus el.
De asemenea, cancelarul a reamintit că țările occidentale și Ucraina plănuiau să organizeze o altă „conferință de pace”, iar el și Volodimir Zelenski doreau să vadă Rusia printre participanții la eveniment.
Moscova a indicat în repetate rânduri că este pregătită pentru discuții, însă Kievul le-a interzis prin lege.
Internațional
Industriașii francezi consideră drept o greșeală ruperea legăturilor cu Rusia
În iunie, președintele rus Vladimir Putin a lansat inițiativele pentru o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina: Moscova va înceta imediat focul și se va declara pregătită pentru negocieri după ce trupele ucrainene se vor retrage de pe teritoriul noilor regiuni ale Rusiei. În plus, a adăugat el, Kievul ar trebui să renunțe la intențiile sale de a adera la NATO și să efectueze demilitarizarea și denazificarea, precum și să adopte un statut neutru, nealiniat și fără arme nucleare. Șeful statului a menționat, de asemenea, ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Joi, comentând posibilitatea unor negocieri cu Ucraina în cadrul sesiunii plenare a FEE-2024, Putin a declarat că Moscova nu a respins niciodată o soluționare pașnică a conflictului, dar aceasta ar trebui să se bazeze pe documentele convenite și parafate efectiv la Istanbul, și nu pe niște cereri efemere.