Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova și România ar putea implementa un program comun privind sistemul de irigații

IRIGARE. Foto de arhivă
Miniștrii Agriculturii din Moldova și România au discutat chestiuni legate de sistemul de irigare a terenurilor agricole.
Sputnik
CHIȘINĂU, 4 sept - Sputnik. Ministrul moldovean al Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a întâlnit luni cu ministrul român al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în cadrul vizitei sale în România. Interlocutorii au discutat, printre altele, probleme legate de schimbările climatice.
Vladimir Bolea a declarat că fenomenele climatice extreme au pus în pericol recolta de porumb și floarea soarelui, iar cabinetul de miniștri va aloca 100 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor agricultorilor.
Șeful Ministerului Agriculturii a declarat că zone întinse din România au fost grav afectate de o secetă severă în primăvara și vara anului 2024, care a dus la pierderi semnificative de venit pentru producătorii agricoli, punând în pericol viabilitatea economică a fermelor și securitatea alimentară a țării.
Economie
Ministrul Agriculturii discută la București despre cooperarea cu Bursa Română de Mărfuri
Vladimir Bolia a propus crearea unui program comun cu România pentru implementarea și modernizarea infrastructurii de irigații în Republica Moldova. În ceea ce privește sistemul de irigații care utilizează ape subterane, miniștrii au convenit să coopereze îndeaproape pentru a implementa cele mai bune practici în acest domeniu. În acest scop, va fi organizată o vizită a specialiștilor moldoveni la Iași pentru a se familiariza cu soluțiile de irigații utilizate acolo.
Discuțiile s-au axat și pe sprijinul pe care România îl poate oferi Republicii Moldova în ceea ce privește furnizarea de motorină și semințe pentru semănăturile de toamnă și primăvară.
Un alt subiect important a fost dezvoltarea unui Registru electronic al fermierilor din Moldova pentru a facilita gestionarea și monitorizarea activităților agricole. S-a convenit ca acest proiect să fie dezvoltat în cooperare cu instituțiile relevante din ambele țări, inclusiv Serviciul de Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică din Republica Moldova și Serviciul de Telecomunicații Speciale din România.
De asemenea, ministrul moldovean și-a exprimat interesul față de modelul Centrului de Comerț Agroalimentar din România și a propus utilizarea acestei experiențe pentru extinderea acestui concept în Republica Moldova, în vederea facilitării accesului producătorilor moldoveni pe piața europeană.