Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Szijjártó l-a criticat pe Borrell pentru că a cerut atacarea Rusiei cu arme occidentale

Szijjártó l-a criticat pe Borrell pentru că a cerut lovituri adânc în Rusia cu arme occidentale
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 aug– Sputnik. Ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó l-a criticat pe șeful diplomației UE, Josep Borrell, pentru că a cerut o creștere a livrărilor de arme către Kiev și utilizarea armelor occidentale pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei, a declarat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.
Borrell a spus anterior că ridicarea interdicției atacurilor Kievului cu arme occidentale pe teritoriul rus ar putea „contribui la eforturile de menținere a păcii” și, de asemenea, a promis că va discuta cu șefii Ministerului de Externe și Ministerul Apărării al Uniunii Europene creșterea sprijinului pentru Ucraina pe fundalul atacului forțelor armate ucrainene asupra regiunii Kursk . La rândul său, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a remarcat că prin astfel de declarații Occidentul justifică crimele de la Kiev. Ea a amintit că sponsorizarea terorismului este consacrată în legislația țărilor occidentale ca fiind una dintre cele mai grave crime.
„Ministrul Szijjártó l-a criticat, de asemenea, pe Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe (Borrell – n.red.), care pleacă pentru trimiterea mai multor arme în Ucraina și chiar sugerează ca aceste arme furnizate de Occident să fie folosite pentru a lansa lovituri adânc în teritoriul Rusiei, ", a scris Kovacs pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X.
Anterior, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că următoarea întâlnire informală a miniștrilor de externe de la sfârșitul lunii august va avea loc la Bruxelles și nu la Budapesta, din cauza poziției Ungariei față de Ucraina. Szijjártó a numit această decizie un indicator al frustrării Uniunii Europene, care nu a reușit să organizeze o misiune de menținere a păcii precum cea efectuată de premierul ungar Viktor Orban .
Orban, la rândul său, a declarat că Bruxelles-ul „nu este șeful Ungariei” și că țara va continua să-și apere punctul de vedere atunci când discută deciziile paneuropene. Potrivit acestuia, Ungaria nu este una dintre acele țări care acceptă toate cerințele Bruxelles-ului, așa că Budapesta nu va furniza arme sau aloca bani Ucrainei, nu va permite migranților să intre în țară și nu va introduce propaganda minorităților sexuale în școlile maghiare.