Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Le Pen a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului francez

Le Pen vrea să ridice problema unui vot de neîncredere în viitorul guvern
Sputnik
CHIȘINĂU, 27 aug - Sputnik. Liderul dreptei franceze, Marine Le Pen, a cerut președintelui Emmanuel Macron să organizeze o sesiune extraordinară a camerei inferioare înainte de a aproba numirea premierului și a guvernului, pentru a putea înainta un vot de neîncredere în aceștia imediat, și nu la 1 octombrie, când parlamentul își începe activitatea.
Luni, Macron a purtat noi discuții cu reprezentanții opoziției, de această dată Marine Le Pen și Jordaan Bardella, din partea partidului de dreapta Raliul Național, pentru a discuta despre componența viitorului guvern.
„Vreau ca Adunarea Națională să fie capabilă să voteze o moțiune de cenzură dacă este necesar”, a declarat ea după întâlnirea cu președintele, vorbind cu reporterii.
Discursul ei a fost difuzat de canalul de televiziune BFMTV.
Sesiunea ordinară a parlamentului va începe la 1 octombrie, însă Le Pen se opune faptului că „timp de o lună, prim-ministrul ... a urmărit politici toxice și periculoase pentru francezi”.
Liderul partidului, Jordaan Bardella, a reiterat faptul că Rassemblement Nationale va propune o moțiune de cenzură dacă noul guvern va fi format din membri ai coaliției de stânga Noul Front Popular.
Le Pen a mai spus că partidul său susține ideea de a „apela direct la popor” prin intermediul unui referendum în cazul în care parlamentarii nu reușesc să ajungă la o decizie comună cu privire la desemnarea primului ministru și la componența guvernului.
Internațional
Macron și-a condus țara în haos și acum o duce spre război, a spus Le Pen
Vineri, Macron a avut prima rundă de discuții cu liderii fracțiunilor parlamentare și ai partidelor politice pentru a discuta despre componența viitorului guvern, care a fost dificil de format de la alegerile parlamentare de la începutul lunii iulie, când niciun partid nu a obținut majoritatea absolută. La reuniune au participat reprezentanți ai blocului de stânga Noul Front Popular, care a obținut cele mai multe locuri în parlament în urma rezultatelor alegerilor. Aceștia o propun pe șefa departamentului de finanțe din Paris, Lucie Caste, pentru funcția de prim-ministru.
În cadrul alegerilor extraordinare pentru parlamentul francez, coaliția de stânga Noul Front Popular a obținut 182 de locuri din totalul de 577 în Adunarea Națională a țării. Pe locul al doilea s-a clasat coaliția „Împreună pentru Republică” a președintelui Emmanuel Macron, cu 168 de locuri în Adunarea Națională. Partidul de dreapta Adunarea Națională, cu aliați din Partidul Republican, a obținut 143 de locuri. Astfel, nicio forță politică nu a obținut o majoritate pentru a forma un nou guvern. Ulterior, președintele francez Emmanuel Macron a acceptat demisia din guvern a prim-ministrului Gabriel Attal, cu condiția ca acesta să rămână în funcție până la formarea unui nou cabinet.