Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vučić a explicat secretul vizitei directorului CIA în Serbia

Vučić a explicat de ce nu a fost anunțată vizita directorului CIA în Serbia.
Sputnik
CHISINĂU, 24 aug - Sputnik. Președintele sârb Aleksandar Vucic a explicat sâmbătă de ce conținutul și chiar faptul vizitei directorului CIA William Burns în Serbia nu au fost făcute public.
Directorul CIA a vizitat anterior Bosnia și Herțegovina (BiH), unde, potrivit președintelui Republicii Srpska BiH, Milorad Dodik, a discutat cu conducerea țării despre lupta împotriva terorismului și diferențele dintre oficialul Saraievo și Banja Luka. Potrivit presei de opoziție sârbă, Burns a venit apoi la Belgrad, vizita sa în Serbia și programul călătoriei nu a fost anunțate oficial.
"Am avut conversații foarte utile și bune. Râd de cei care spun că în BiH arăta transparent, dar în Serbia a fost secret. Vorbește cu oaspeții tăi și vezi dacă vor sau nu atenție publică. De obicei, când vorbești cu secretul șefii de serviciu sau aranjați un moment foto sau nimic. Nu există niciodată declarații sau ceva de genul. Noi, ca stat serios și americanii, ca țară cea mai serioasă din lume, împreună cu RPC, am simțit că aceasta este cea mai bună și posibilă modalitate de a promova vizita”, a spus Vucic.
El a repetat pentru scurt timp că a discutat subiecte importante pentru viitorul regiunii și Serbiei cu șeful CIA, iar întâlnirea a fost „utilă, decentă și importantă”.
Vineri, Burns a vizitat autoproclamata Republică Kosovo , unde s-a întâlnit cu „președintele” Vjosa Osmani și „prim-ministrul” Albin Kurti . Kurti a scris apoi pe rețelele de socializare că l-a asigurat pe directorul CIA de angajamentul Pristinei de a consolida relațiile cu SUA și calea către aderarea la NATO și UE . El i-a mai spus șefului serviciului american de informații că Pristina a alocat 11,1% din bugetul anual al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării.
Tensiunea rămâne în Kosovo și Metohija din cauza planurilor „autorităților” albaneze kosovari de a deschide un pod între părțile de sud „albaneze” și nordul „sârbe” din Mitrovica pentru traficul rutier . Președintele sârb Aleksandar Vucic a cerut contingentului NATO KFOR să prevină violența.