Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Energocom a cumpărat peste 170 de milioane de metri cubi de gaze de la începutul anului

Întreprinderea de stat Energocom a prezentat datele privind achizițiile de gaze naturale de la începutul lunii ianuarie a acestui an.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 aug - Sputnik. Achizițiile de gaze naturale efectuate de întreprinderea de stat Energocom de la 1 ianuarie până la 15 august 2024 s-au ridicat la aproximativ 1,82 milioane MWh, ceea ce echivalează cu aproximativ 171 milioane de metri cubi, a anunțat compania.
Prețul mediu ponderat al tuturor achizițiilor pentru această perioadă a fost de 30,98 euro/MWh, sau 355,23 dolari pe mia de metri cubi. Atât resursele financiare proprii ale companiei, cât și un grant norvegian au fost utilizate pentru achiziționarea acestor volume de gaze.
În perioada ianuarie-aprilie din acest an, Energocom a vândut companiei Moldovagaz agent energetic inclusiv din stocurile achiziționate pentru sezonul rece al anului precedent, în baza ordinului Comisiei pentru Situații de Urgență. Compania a declarat că prețul de achiziție a gazului a inclus transportul și alte cheltuieli logistice.
Potrivit companiei, cele mai mari volume de gaze naturale au fost achiziționate în august - peste 828 mii MWh, sau aproximativ 78 milioane de metri cubi, precum și în aprilie - aproximativ 400 mii MWh (37 milioane de metri cubi).
Cea mai mare parte a gazelor naturale achiziționate de Energocom în 2024 au fost vândute companiei Moldovagaz SA în urma licitațiilor inițiate de companie pe platforma filialei din Chișinău a Bursei Române de Mărfuri, BRM East Energy. Peste 85% din volumul total de gaze achiziționat în 2024 a fost cumpărat la cererea „Moldovagaz” SA pentru consumul curent sau pentru perioada de iarnă. Restul volumelor achiziționate de Energocom SA în acest an au fost stocate sau vândute pe piața liberă.
Politică
Curtea de Apel a menținut în vigoare interdicția blocului Victorie să participe la alegeri
Pentru achizițiile din 2024, au fost organizate 21 de runde de licitație, dintre care 12 cu succes. Pentru fiecare rundă, au fost primite oferte de la mai multe companii. Gazele au fost achiziționate de la șase companii din Europa.
Tranzacțiile de achiziție au avut loc fie pe Bursa Română de Mărfuri din București, fie conform regulilor BERD. Au fost invitați și au participat la toate licitațiile organizate reprezentanți ai instituțiilor juridice, reprezentanți ai Ministerului Energiei, ai Agenției Proprietății de Stat și ai societății civile.
Din aprilie, Energocom participă activ la tranzacțiile organizate de BRM East Energy și vinde gaze naturale pe piața liberă. De la 1 ianuarie 2025, toți consumatorii mari vor fi obligați să achiziționeze gaze naturale de pe piața liberă.