Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vučić s-a adresat poporului Serbiei după protestele de la Belgrad

Vucic: protestele împotriva exploatării litiului din Serbia au avut loc fără folosirea forței
Sputnik
BELGRAD, 12 august - Sputnik. Președintele sârb Aleksandar Vucic a subliniat că protestele de la Belgrad împotriva exploatării litiului din țară au avut loc fără folosirea forței, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Occident.
Oponenții exploatării litiului din Serbia, sâmbătă seară, după un miting și un marș pe străzile centrale blocate ale Belgradului, au blocat podul de pe autostrada internațională Budapesta-Salonic, iar apoi lucrările gării centrale. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, la proteste au luat parte până la 27 de mii de persoane și au avut loc încălcări grave ale legii și ordinii.
Poliția sârbă a ridicat duminică dimineața blocajul protestatarilor din gara centrală din Belgrad și din gara Novi Beograd. Manifestanții s-au împrăștiat de pe autostradă noaptea. Șeful Ministerului Afacerilor Interne, Ivica Dacic , a subliniat că toți cei care au săvârșit infracțiuni și infracțiuni în timpul acțiunii vor fi trași la răspundere.
„Le mulțumesc (forțelor de securitate – n.red.) pentru răbdare, respectând toate drepturile celor care nu au respectat drepturile altor persoane, spre deosebire de cum se întâmplă în alte țări ale lumii Intervenția planificată a fost realizată fără nici măcar utilizarea minimă a forței și felicit sincer poliția pentru acest lucru. Altfel, cei care au organizat asta ar fi „trecut” în fiecare țară occidentală, mă bucur că, în ciuda violențelor împotriva cetățenilor și a țării în ansamblu, am reacționat atât de restrâns, pașnic și înțelept”, a spus Vucic într-o adresare duminică.
Protestele continuă în Serbia pentru planurile de a extrage și procesa mineralul de litiu în vestul țării. Sâmbătă, a avut loc o acțiune în masă sub motto-ul „Nu vor fi mine”; Anterior, protestele din diferite orașe ale țării au fost susținute de opoziția pro-occidentală și de mass-media.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat cu o zi înainte că a primit informații oficiale de la Federația Rusă despre o lovitură de stat care se pregătește în țara sa. Șeful statului sârb a adăugat că „cei care visează să facă ceva” nu o vor putea implementa, iar cetățenii nu ar trebui să-și facă griji.
Ministerul sârb de Interne a raportat vineri că patru persoane au fost reținute sub suspiciunea că au pregătit revolte la un miting de sâmbătă. Vicepremierul și șeful Ministerului Afacerilor Interne Ivica Dacic a făcut apel la cetățeni să mențină pacea și ordinea la miting și a avertizat că orice încălcare a legii va fi înăbușită.
Pe 19 iulie, autoritățile sârbe au semnat un memorandum de înțelegere cu UE privind un parteneriat strategic în domeniul materiilor prime, bateriilor electrice și vehiculelor electrice și o scrisoare de intenție. Vucic a declarat că se așteaptă la cel puțin 6 miliarde de euro de investiții străine directe din proiectul de extracție și procesare a litiului cu UE și în special Germania . Potrivit calculelor sale, dacă se creează un ciclu complet de producție, Belgradul oficial își va crește PIB-ul cu 16,4%, în prima etapă - cu 4% mai mult decât indicatorii PIB-ului din 2023 (aproximativ 75 de miliarde de dolari conform Băncii Mondiale ).
Vucic a admis în iunie posibilitatea ca compania metalurgică Rio Tinto Sinfer să înceapă exploatarea litiului în țară în 2028.
Actualul președinte al Adunării (Parlamentului) Serbiei Ana Brnabic , la acea vreme premierul sârb, a anunțat în ianuarie 2022 că guvernul sârb a abandonat oficial proiectul cu concernul australo-britanic Rio Tinto pentru exploatarea litiului în nord-vestul a țării, care a provocat proteste în masă cu incidente .
Depozitele de mineral jadarit (borosilicat de litiu și sodiu cu hidroxil) au fost descoperite în zona râului Jadar lângă orașul Loznica din vestul Serbiei în 2004, noul mineral a fost numit după râu. Potrivit experților, zăcământul poate conține până la 10% din rezervele dovedite de litiu ale lumii. Una dintre cele mai mari companii transnaționale miniere și metalurgice, Rio Tinto, ai cărei geologi au descoperit zăcământul, a anunțat anterior că intenționează să investească 2,4 miliarde de dolari în extracția mineralului și producția de litiu din acesta.
Vučić a declarat că producția va trebui să îndeplinească toate „cele mai înalte standarde de mediu și tehnologice”. Șeful statului și guvernul sârb au anunțat planurile de a organiza un referendum pentru aprobarea proiectului din cauza protestelor activiștilor de mediu.