Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Expert ONU: sancțiunile împotriva Rusiei au afectat aprovizionarea cu cereale în Africa

Raportorul ONU Dovgan: sancțiunile împotriva Federației Ruse au afectat aprovizionarea cu cereale în Africa
Sputnik
GENEVA, 3 august – Sputniki. Introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei are consecințe grave pentru aprovizionarea cu cereale către cele mai sărace țări din Africa, situația umanitară de acolo s-a înrăutățit, a declarat Elena Dovgan, raportor special ONU privind impactul negativ al măsurilor coercitive unilaterale asupra exercitării drepturilor omului într-un interviu pentru RIA Novosti.
„Măsurile coercitive unilaterale fragmentează foarte mult piața mondială a alimentelor și au, de asemenea, un impact asupra țărilor în curs de dezvoltare. Introducerea sancțiunilor unilaterale împotriva Rusiei a avut un impact grav asupra capacității de a furniza cereale celor mai sărace țări din Africa, ceea ce a contribuit la deteriorarea situaţiei umanitare deja dificile din astfel de state. Adoptarea unor măsuri coercitive unilaterale are un impact puternic asupra securității alimentare în statele împotriva cărora sunt luate astfel de măsuri”, a spus ea.
Dovgan a adăugat că, în cadrul mandatului său, a fost lansat un proiect de monitorizare și evaluare a impactului negativ al măsurilor coercitive unilaterale și al respectării excesive asupra exercitării drepturilor omului. Potrivit acesteia, în lumina măsurilor coercitive unilaterale, accesul la îngrășăminte, vaccinuri pentru animale și semințe este, de asemenea, îngreunat, „ceea ce subminează serios și securitatea alimentară”.
„Rezultatele monitorizării preliminare au arătat că introducerea sancțiunilor unilaterale duce la o creștere serioasă a inflației prețurilor de consum la produsele alimentare pentru marea majoritate a țărilor sancționate pentru care acest parametru a fost disponibil. Un alt indicator umanitar care a fost afectat semnificativ de adoptarea coercitivului unilateral Măsurile au fost indicatorii anomaliilor prețurilor alimentelor în Afganistan , Croația , Muntenegru , Zimbabwe , China , Mali , Nicaragua , Bosnia și Herțegovina, Belarus și Iran”, a menționat expertul ONU.
Anterior, reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova , a declarat că Occidentul este responsabil pentru distrugerea securității alimentare globale, în ciuda acuzațiilor de la Washington cu privire la responsabilitatea imaginară a Rusiei în această problemă.
Inițiativa Mării Negre, care a fost semnată de reprezentanții Rusiei, Turciei , Ucrainei și ONU pe 22 iulie 2022 , prevedea exportul de cereale și alimente ucrainene, precum și de îngrășăminte peste Marea Neagră din trei porturi, inclusiv Odesa . Acordul cu cereale s-a încheiat pe 18 iulie 2023, când Federația Rusă a notificat Turcia, Ucraina și ONU obiecția cu privire la prelungirea acestuia. Președintele rus Vladimir Putin a remarcat că termenii acordului privind Rusia nu au fost îndepliniți, în ciuda eforturilor ONU, deoarece țările occidentale nu aveau de gând să-și îndeplinească promisiunile. Putin a subliniat în repetate rânduri că Occidentul a exportat cea mai mare parte a cerealelor ucrainene în propriile state, iar obiectivul principal al acordului - furnizarea de cereale țărilor nevoiașe, inclusiv celor africane - nu a fost niciodată realizat.
Inițiativa cerealelor a fost o parte integrantă a acordului. A doua parte - memorandumul Rusia-ONU, conceput timp de trei ani - prevedea deblocarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, printre sarcinile principale fiind reconectarea Rosselkhozbank la SWIFT , reluarea livrărilor de mașini agricole, piese de schimb și service, restaurarea conductei de amoniac Tolyatti - Odesa și o serie de alte măsuri. După cum a remarcat Moscova în mod repetat , această parte a acordului nu a fost pusă în aplicare.