Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șeful Biroului Politic al Hamas a fost ucis într-un atac la Teheran

Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas, a fost ucis într-un atac asupra reședinței sale din Teheran.
Sputnik
CHIȘINĂU, 31 iul - Sputnik. Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al mișcării palestiniene Hamas, a fost ucis într-un atac asupra reședinței sale din capitala iraniană Teheran, a anunțat agenția de presă Mehr, citând o declarație a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC).
„Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al mișcării de rezistență palestiniană Hamas, a primit martiriul la Teheran”, se arată în material.
Potrivit agenției, unul dintre bodyguarzii lui Haniyeh a fost, de asemenea, ucis în bombardament. Circumstanțele incidentului sunt în curs de investigare.
După cum a precizat Al-Arabiya, Haniyeh a fost ucis în jurul orei locale 02:00 (01:30 ora Moscovei) într-un atac cu rachete asupra locului unde a rămas peste noapte.
Într-o declarație oficială, Hamas a recunoscut moartea șefului Biroului Politic, considerând Israelul responsabil pentru incident. Mișcarea a declarat că atacurile au avut loc după ce Haniyeh a participat la ceremonia de inaugurare a noului președinte iranian Massoud Pezeshkian.
Oficialii Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) au refuzat să comenteze pentru CNN după uciderea lui Haniyeh, spunând că „nu reacționează la relatările presei străine”. Casa Albă a declarat pentru canalul de televiziune că este la curent cu incidentul și a refuzat să discute în continuare despre acesta.

Conflictul palestiniano-israelian

La 7 octombrie 2023, Israelul a fost supus unui atac cu rachete fără precedent dinspre Fâșia Gaza. După un bombardament masiv, luptătorii Hamas s-au infiltrat în zonele de frontieră din sudul statului evreu, unde au deschis focul atât asupra militarilor, cât și asupra civililor. Aproximativ 1,2 mii de persoane au fost ucise atunci, inclusiv 20 de ruși, Hamas a luat mai mult de 200 de ostatici.
Internațional
SUA vor aloca un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
În replică, Forțele de Apărare ale Israelului au lansat operațiunea Iron Swords în Fâșia Gaza, care a inclus lovituri asupra unor ținte civile. De asemenea, Tel Aviv a anunțat o blocadă completă a enclavei: aprovizionarea cu apă, electricitate, combustibil, alimente și medicamente fiind oprită. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, aproape 40 000 de persoane au fost ucise și mai mult de 90 000 au fost afectate.
Ministerul rus de Externe a făcut apel în repetate rânduri la părțile implicate în conflict să înceteze ostilitățile. Moscova este convinsă că o soluționare este posibilă numai pe baza formulei aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, cu crearea unui stat palestinian în granițele din 1967, iar capitala sa fiind Ierusalimul de Est.