Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opoziția de Ziua Constituției: toate principiile Legii Supreme sunt subminate

Opoziția a organizat o acțiune de protest împotriva încălcării Legii Fundamentale a țării de către guvernare.
Sputnik
CHIȘINĂU, 29 iul - Sputnik. Opoziția parlamentară a marcat Ziua Constituției Republicii Moldova prin acțiuni de protest.
Blocul de opoziție „ Victorie” a organizat de Ziua Constituției un miting în apărarea Legii Fundamentale a Republicii Moldova.
Protestatarii au mărșăluit spre clădirea Parlamentului cu baloane negre care aveau inscrip'ionate pe ele articole din Constituția țării, care, potrivit protestatarilor, sunt încălcate sistematic de partidul PAS aflat la guvernare.
„Toate principiile Constituției au fost subminate de partidul PAS aflat la putere. Nu mai avem nicio separare a puterilor, avem totul subordonat unei singure forțe conduse de Maia Sandu. Dar noi suntem mândri că avem o Constituție, vom lupta ca să nu i se aducă modificări antidemocratice”, a declarat Vadim Fotescu, membru al blocului Victoria.
Între timp, chiar în Parlament începuse sesiunea solemnă dedicată celei de-a 30-a aniversări a Constituției Republicii Moldova.
„Astăzi guvernarea a planificat discursuri în parlament - oficiale, solemne, frumoase. Dar ceea ce vor spune nu coincide deloc cu ceea ce se întâmplă de fapt, pentru că au încălcat toate articolele din Constituție”, a declarat la miting deputata blocului „Victorie”, Irina Lozovan.
De trei ani, partidul PAS, aflat la guvernare, își șterge picioarele de lege, modificând Constituția după bunul său plac, uitând de neutralitate și excluzând din document limbile moldovenească și rusă, a menționat Alexandru Nesterovski, membru al Blocului „Victorie”.
„Exact acum 30 de ani, aveam o Constituție în care limba de stat era limba moldovenească, vorbită de tatăl meu și de strămoșii mei. Am avut o Constituție în care rusa era limba de comunicare interetnică. Aveam o Constituție în care cetățenii erau egali, indiferent de punctul lor de vedere politic”, a spus deputatul.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din opoziție prezenți la reuniune au organizat un miting improvizat, acuzând PAS de uzurpare de putere și ipocrizie. Premierul moldovean Dorin Recean și miniștrii guvernului s-au întors cu spatele pentru a nu vedea cum opoziția „decorează” sala Parlamentului cu afișe care critică acțiunile autorităților în raport cu Constituția țării.
Președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean și judecătorul Curții Constituționale Nicolae Roșca s-au adresat mulțimii.
Politică
Parlamentul a organizat o sesiune solemnă pentru a marca Ziua Constituției
După cum a remarcat Bogdan Țîrdea, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, prim-ministrul Dorin Recean a demonstrat „o lecție de masterat despre cum să minți de patru ori într-o singură frază”. Ca exemplu, el a citat declarația șefului guvernului, potrivit căreia Republica Moldova este „o țară liberă, independentă, democratică, în care drepturile omului sunt respectate”.
Deputații din Blocul „Victorie” și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sesiunea parlamentară în semn de protest. Deputatul Marina Tauber a declarat că deputații blocului „Victorie” nu au fost incluși ordinea de zi pentru a vorbi în cadrul sesiunii parlamentare solemne.
Foștii președinți Vladimir Voronin (Partidul Comuniștilor) și Igor Dodon (Partidul Socialiștilor) nu au venit la ședința parlamentului.