Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Perioada de înregistrare a plăcuțelor de înmatriculare neutre a fost prelungită

Vehiculele din Transnistria vor putea primi plăcuțe de înmatriculare neutre până la 31 decembrie 2026.
Sputnik
CHIȘINĂU, 26 iul - Sputnik. Vehiculele înmatriculate în Transnistria vor putea primi plăcuțe cu numere neutre până la 31 decembrie 2026.
Proiectul de lege privind prelungirea acestui termen a fost adoptat în lectura a doua cu voturile a 72 de deputați.
Astfel, cetățenii vor putea utiliza în continuare mecanismul de documentare a vehiculelor din Transnistria cu numere neutre și vor avea acces la traficul internațional.
Mecanismul nu se aplică vehiculelor utilizate în scopuri comerciale. În același timp, persoanele care locuiesc în așezări care nu aparțin teritoriului necontrolat nu vor putea să își înregistreze vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare neutre.
Unul dintre avantajele plăcuțelor neutre este că autoritățile publice pot verifica, prin intermediul unui sistem internațional, dacă vehiculele nu sunt furate.
Politică
Organele de drept vor putea bloca accesul la conținutul web cu caracter infracțional
Plăcuțele de înmatriculare neutre permit șoferilor din Transnistria să călătorească liber în afara regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu. În 2018, Tiraspolul și Chișinăul au semnat o decizie protocolară în acest sens. Cu toate acestea, pe fondul escaladării neînțelegerilor dintre Chișinău și Tiraspol, la sfârșitul anului 2021, sistemul a început să funcționeze într-un mod limitat, fără eliberarea de noi plăcuțe de înmatriculare. Potrivit părții transnistrene, cel puțin 9.750 de proprietari de mașini au primit plăcuțe neutre începând cu 2018.
Până în prezent, peste 10.000 de vehicule au fost înregistrate la punctele de înmatriculare a vehiculelor deschise de Agenția Servicii de Stat în orașele Tiraspol și Rîbnița.
Documentul va intra în vigoare din ziua publicării în Monitorul Oficial.