Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA vor desfășura arme hipersonice în Germania

Statele Unite vor desfășura arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv cele hipersonice, în Germania în 2026
Sputnik
WASHINGTON, 11 iulie – Sputnik. Începând de anul viitor, Statele Unite vor începe să desfășoare sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv arme hipersonice, în Germania, a spus Pentagonul.
„Statele Unite vor începe desfășurarea sporadă a complexelor de rachete cu rază lungă de acțiune ale Forței sale operative în Germania în 2026, ca parte a planificării sale pentru o desfășurare permanentă a acestor capacități în viitor”, se arată în raport.
După cum a menționat departamentul de apărare, unitățile convenționale de foc cu rază lungă de acțiune vor include SM-6, rachete Tomahawk și arme hipersonice în curs de dezvoltare.
Guvernele Statelor Unite și Germaniei au ajuns la acordul necesar, a adăugat Pentagonul.
Se susține că noile arme vor avea o rază de acțiune semnificativ mai mare decât armele actuale de la sol din Europa .
Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia se consideră îndreptățită să înceapă dezvoltarea și producția de sisteme de rachete cu rază medie și mai scurtă după retragerea SUA din Tratatul INF și a declarat că începe să creeze astfel de arme.
Șeful statului a reamintit că Rusia a introdus un moratoriu privind posibila desfășurare a sistemelor sale până când aceste sisteme de rachete vor apărea în alte regiuni ale lumii.
În conformitate cu Tratatul INF, părțile s-au angajat să nu producă, să testeze sau să desfășoare rachete balistice și de croazieră la sol cu ​​rază medie (1001-5500 de kilometri) și mai scurte (500-1000 de kilometri), precum și lansatoare pentru acestea.
Putin a anunțat la o reuniune a Consiliului de Securitate de la sfârșitul lunii iunie că Statele Unite nu numai că produc rachete la sol cu ​​rază medie și mai scurtă, ci le-au adus și în Danemarca și Filipine pentru exerciții. Potrivit acestuia, nu se știe dacă partea americană a scos aceste muniții de acolo sau nu.
La începutul anului 2019, Washington a anunțat o retragere unilaterală din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară. Acordul a încetat la 2 august a aceluiași an.