CHIȘINĂU, 5 iul - Sputnik. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale anticipate din Iran, desfășurat după decesul președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter în luna mai, are loc într-o atmosferă calmă, transmite corespondentul RIA Novosti.
Traficul în Teheran în ziua alegerilor nu este îngreunat și, la fel ca și numărul locuitorilor capitalei iraniene pe străzi, are caracterul obișnuit pentru un weekend tradițional în Iran. Magazinele și unitățile de catering funcționează ca de obicei. Pe strada Enghelab, principalul bazar de cărți al orașului, situat de-a lungul Universității din Teheran, se simte un zumzet de activitate în timp ce vânzătorii își instalează tarabele cu materialele lor tipărite, iar cei care se plimbă sau fac afaceri se adună în jurul lor.
Orașul, ale cărui ziduri păstrează încă amintirea campaniei care s-a încheiat cu o zi înainte de scrutin, se pregătește pentru importantul eveniment religios Muharram de duminică, luna de doliu pentru imamul Hosein, nepotul profetului Mahomed, care a fost ucis în mod tragic în bătălia de la Kerbela, Irak, în secolul al VII-lea. Pe străzile din Teheran, tot mai mulți oameni sunt văzuți îmbrăcați în negru, iar pe marginea drumurilor și a podurilor au apărut steaguri și bannere negre în semn de doliu.
Proximitatea cronologică a alegerii succesorului lui Raisi, a cărui moarte într-un accident aviatic este asociată în mintea unei părți a societății iraniene cu moartea imamului Hosein, se reflectă în decorul interior al secțiilor de votare: multe dintre acestea sunt situate în moschei, care au fost, de asemenea, decorate cu steaguri negre înainte de zilele de doliu din perioada Muharram. Pe unele străzi se pot vedea structuri metalice mari cu modele, tradiționale pentru această perioadă, care vor fi purtate de voinicii locali care vor participa la procesiunile de doliu.
La cele trei secții de votare vizitate de corespondentul RIA Novosti în diferite zone ale orașului, prezența la vot a fost medie, iar numărul alegătorilor a crescut spre prânz. Aglomerația de la celebra secție de votare din capitala iraniană, situată în centrul cultural și religios Hosseinieh Ershad, se formase deja de dimineață, chiar înainte de deschiderea secției de votare. Iranienii au venit la această secție de votare, precum și la altele, cu întreaga lor familie, inclusiv copii mici.
În această zi de vineri, iranienii își vor alege un nou președinte, votând pentru unul dintre cei doi candidați - primul clasat în primul tur de scrutin, reformistul Masoud Pezeshkian, sau pentru rivalul său, conservatorul Saeed Jalili, care a primit cu aproximativ un milion de voturi mai puțin în primul tur.
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a avut loc în Iran acum o săptămână, pe 28 iunie. Secțiile de votare au fost deschise de la 7.30, ora Moscovei, până la 23.30, ora Moscovei. Prezența la vot în acea zi a fost de aproximativ 40 %. Conform rezultatelor, au fost numărate 24,5 milioane de voturi exprimate de alegători la peste 58 de mii de secții de votare din 482 de regiuni ale Iranului.
Președintele este al doilea în structura puterii de stat iraniene după liderul suprem iranian Ali Khamenei, punând în aplicare toate programele de dezvoltare ale statului și linia generală de politică externă a Iranului. Perspectivele viitoare ale relațiilor Iranului atât cu Rusia, cât și cu țările occidentale vor depinde de cine anume va deveni noul președinte al republicii islamice. În această privință, Teheranul și Moscova au subliniat în mod repetat că relațiile lor nu se vor schimba indiferent de rezultatul alegerilor. În același timp, unii înalți oficiali ai guvernului iranian nu exclud dezvoltarea relațiilor republicii islamice cu Occidentul.
În Rusia, alegerile prezidențiale iraniene au loc în mai multe orașe. Pe lângă Moscova, votul este organizat în Sankt Petersburg, Kazan, Astrakhan, unde există consulate generale iraniene, și Cheboksary, unde nu există o misiune diplomatică iraniană.