CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Partidul de dreapta "Rassemblement National" și forțele aliate cu acesta au câștigat primul tur al alegerilor parlamentare din Franța, obținând 33,4% din voturi, relatează ziarul Parisien, citând date ale Ministerului francez de Interne.
""Uniunea Națională" și aliații săi au obținut 33,4 la sută din voturi", a precizat ziarul.
Pe locul al doilea s-a situat coaliția de stânga "Noul Front Popular" (NFP) cu 27,98%, iar pe locul al treilea - coaliția președintelui Emmanuel Macron, care a obținut 20,76% din voturi. Pe locul patru s-au situat republicanii cu 6,56%, în timp ce alte forțe politice au reprezentat 3,67%.
Potrivit rezultatelor primului tur al alegerilor parlamentare, nu a fost distribuită nici măcar o cincime din numărul total de mandate.
Un număr de 39 de deputați au fost aleși din partea "Uniunii Naționale", 32 din partea "Noului Front Popular", doi deputați din partea coaliției lui Macron, un deputat din partea "Republicanilor" și doi deputați din partea altor partide. Numărul total de locuri în parlament este de 577, pentru a obține o majoritate este nevoie de un număr de 289 de deputați.
Pentru a câștiga în primul tur, candidații trebuiau să obțină peste 50 % din voturi, cu un minim de 25 % din numărul total de alegători înregistrați în circumscripție. Alegerea unor deputați în primul tur a fost determinată de participarea ridicată la urnele de vot la alegerile din Franța. Candidații rămași care nu au trecut pragul de 50 % se vor confrunta cu cel de-al doilea tur.
Prezența la vot a fost de 66,71 %.
Franța a organizat duminică primul tur al alegerilor anticipate din cadrul Adunării Naționale, camera inferioară a parlamentului francez.
Cel de-al doilea tur va avea loc pe 7 iulie.
La alegerile din 9 iunie pentru Parlamentul European din Franța, partidul de dreapta "Rassemblement Nationale" a reușit să își dubleze scorul față de coaliția de susținători ai lui Macron, obținând 31,36% din voturi. Ulterior, șeful statului francez a dizolvat Adunarea Națională și a anunțat alegeri parlamentare anticipate.
Aceasta este prima dată în istoria celei de-a Cincea Republici când scrutinul are loc într-un termen atât de scurt. După dizolvarea parlamentului, partidele au avut la dispoziție mai puțin de trei săptămâni pentru a-și desemna candidații și pentru a-și face campanie.