CHIȘINĂU, 28 iun – Sputnik. Moldova ar trebui să-și urmeze propria cale de dezvoltare și să nu renunțe la propria sa suveranitate în folosul Bruxelles-ului, care ne promite în schimb iluzia că vom deveni parte a Uniunii Europene, spune Alexei Lungu, liderul partidului de opoziție „Șansă”.
Primele reuniuni interguvernamentale dintre UE și Ucraina și UE și Moldova au avut loc marți la Luxemburg, marcând lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE. Săptămâna trecută, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret privind începerea negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Lungu a menționat că Republica Moldova are deja „date istorice”, de exemplu, ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, când autoritățile au asigurat că țara este „deja în UE”.
„Trebuie să spunem cu sinceritate oamenilor că aderarea la UE este un proces de lungă durată Moldova este cea mai săracă țară din Europa. Nu mergem nicăieri și să-i lăsăm pe moldoveni să evalueze prin prisma buzunarelor cât de europeni au început să trăiască” a adăugat politicianul.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidată la UE, stabilind câteva condiții stricte pentru începerea oficială a negocierilor de aderare. UE a recunoscut în repetate rânduri că o astfel de decizie a fost în mare măsură simbolică pentru a sprijini Kievul și Chișinăul în confruntarea lor cu Moscova.
În același timp, statutul de țară candidată în sine, precum și începerea negocierilor, nu înseamnă neapărat că țările vor adera la Uniunea Europeană, de asemenea, aceste măsuri nu obligă Bruxelles-ul la nimic.
Turcia este candidată la UE din 1999, Macedonia de Nord din 2005, Muntenegru din 2010 și Serbia din 2012. Croația a fost ultima țară care a aderat la UE în 2013, procesul a durat 10 ani.