Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE va interzice accesul la mass-media rusă, inclusiv RIA Novosti, începând cu 25 iunie

UE a aprobat interzicerea accesului la o serie de surse mass-media ruse, inclusiv RIA Novosti
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. Consiliul UE a aprobat luni oficial interzicerea accesului la o serie de instituții media începând cu 25 iunie, inclusiv RIA Novosti, Izvestia, Rossiiskaia Gazeta și Vocea Europei, potrivit unui document publicat în jurnalul oficial al UE.
Pe 17 mai, UE a decis să interzică difuzarea pe teritoriul său a mai multor instituții de presă, printre care RIA Novosti, Izvestia și Rossiiskaya Gazeta, precum și Vocea Europei. În decizie este indicat că interdicția de difuzare nu ar interfera cu activitățile profesionale ale jurnaliștilor din instituțiile media sancționate din Uniunea Europeană care nu au legătură cu difuzarea de emisiuni. Interzicerea efectivă a difuzării în UE a unui număr de mass-media ruse, în conformitate cu decizia UE adoptată în mai, va începe să intre în vigoare nu mai devreme de 25 iunie, ceea ce va necesita decizii executive suplimentare ale UE.
„Măsurile restrictive vor fi aplicate acestor organizații începând cu 25 iunie 2024”, se arată în document.
După cum a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, reacția la decizia UE de a interzice difuzarea mai multor instituții media este în curs de elaborare.
Situația cu mass-media rusă în Occident a devenit din ce în ce mai dificilă în ultimii ani. În noiembrie 2016, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care vorbea despre necesitatea contracarării presei ruse, Sputnik și RT fiind identificate drept principalele amenințări în document. O serie de politicieni occidentali, inclusiv senatori și congresmeni americani, precum și președintele Franței, au acuzat Sputnik și RT că se amestecă în alegerile din Statele Unite și Franța, dar nu au furnizat nicio dovadă.
Reprezentanții oficiali ruși au considerat astfel de declarații nefondate. Recent, UE a impus sancțiuni împotriva marilor mass-media ruse, interzicând difuzarea acestora în interiorul UE. Această decizie a fost luată fără a se adresa instanțelor sau autorităților naționale de reglementare din țările UE, care sunt responsabile pentru piețele media din țările lor.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat anterior că Moscova nu se aștepta ca Occidentul să impună sancțiuni împotriva jurnaliștilor, sportivilor și reprezentanților culturali.
Rusia
Duma de Stat a numit Statele Unite complice în atacul terorist de la Sevastopol