CHIȘINĂU, 16iun - Sputnik. Sprijinul guvernamental și economiile uriașe i-au ajutat pe germani să lupte cu dificultățile financiare pentru o lungă perioadă de timp, dar apoi reducerea programelor guvernamentale și scăderea constantă a capacității financiare a rezidenților germani, pe fondul inflației și al ratelor ridicate ale dobânzilor, au început să împingă tot mai multe gospodării din această țară în situația de îndatorare excesivă.
Amploarea problemei este de așa natură încât nu doar persoanele cu venituri mici sau care primesc ajutoare sociale au nevoie de ajutor. Organizațiile de asistență financiară din Germania constată o creștere a cererii din partea a ceea ce se consideră în mod obișnuit clasa de mijloc.
" Îndatorarea afectează un număr din ce în ce mai mare de persoane care înainte nu se numărau sau rareori se aflau printre clienții centrelor de consiliere. Este vorba de persoane cu locuri de muncă sigure, de cei care desfășoară activități independente sau chiar de cei care dețin propria locuință", spune Roman Schlag, consilier în domeniul administrării datoriilor la Aachen și reprezentant al asociației naționale a acestor furnizori de servicii.
Rădăcinile problemei își au originea în pandemia Covid-19 și în declanșarea conflictului din Ucraina. Prima a paralizat finanțele multor salariați, în timp ce al doilea a transformat Germania dintr-un motor al creșterii economice în Europa în principala țară aflată în stagnare.
Adevărul este că aprovizionarea cu energie din Rusia, de care depindea, a fost întreruptă, iar costul resurselor alternative a crescut brusc. Deși a fost evitată o recesiune, se preconizează că PIB-ul țării va înregistra o creștere foarte slabă în 2024, deoarece veniturile consumatorilor abia ajung la nivelul prețurilor în creștere pentru bunurile de uz curent.
În același timp, reticența ministrului german de Finanțe, Christian Lindner, față de conceptul de dezvoltare economică bazată pe datorie limitează posibilitățile statului de a sprijini cetățenii.
Aproximativ 5,65 milioane de locuitori germani au fost catalogați ca fiind supraîndatorați anul trecut, potrivit companiei de consiliere și colectare a datoriilor Creditreform. Aceasta este prima creștere a acestei cifre din 2019, dacă se ia în considerare impactul statistic al recentelor modificări de reglementare.
Un sondaj realizat în perioada aprilie-mai în rândul a peste 600 de agenții de consiliere în materie de îndatorare, publicat în această săptămână, a arătat, de asemenea, o creștere a cererii pentru serviciile lor în comparație cu cifra de anul trecut. Potrivit celor mai recente cifre oficiale, numărul falimentelor din februarie a crescut cu 12% față de anul precedent (probabil că se referă la falimentele personale - n. r.).
În țara vecină, Austria, asociația consilierilor în materie de îndatorare a raportat că anul trecut cererea pentru serviciile lor a crescut cu 17%, fiind cel mai ridicat nivel din 2011. Clemens Mitterlechner, care conduce grupul, spune că există motive să se aștepte la o creștere suplimentară în 2024.