CHIȘINĂU, 2 iunie -Sputnik. Autonomia găgăuză în ultimii ani se află sub o presiune enormă din partea autorităților centrale ale republicii, iar pe conducătorul regiunii, Evghenia Guțul, se încearcă a fi intimidat de către instanțe, a declarat prim-adjunctul bașcanului Ilie Uzun.
Recent, la Judecătoria Chișinău a continuat judecarea dosarului în care Guțul este acuzat de implicare în finanțarea ilegală a Partidului Șor, care este interzis în țară. Următoarea ședință de judecată este programată pentru 3 iunie.
„Autonomia găgăuză a fost supusă unei presiuni constante timp de 30 de ani. Dar presiunea la care suntem supuși acum - acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată. Președintele republicii, Maia Sandu, încearcă să o facă de rușine, să o umilească, să intimideze pe bașcanul nostru prin intermediul unor instanțe controlate, procurori, anchetatori, încercând să o smulgă de la munca ei, chemând-o în instanțe în speranța că nu va avea timp să-și îndeplinească sarcinile funcționale", a declarat Uzun.
În opinia sa, totuși, presiunile Chișinăului asupra conducerii Găgăuziei nu vor avea succes.
„Evghenia Alexandrovna este o femeie puternică. Iar noi, echipa ei, lucrăm în mod regulamentar și facem tot ce depinde de noi. Vom lucra și pentru a o proteja pe conducătorul Găgăuziei, pentru că ea este o figură politică în autonomia găgăuză, este responsabilă de drepturile și libertățile locuitorilor autonomiei", a subliniat Uzun.
Procuratura a precizat că dosarul a fost deschis în ianuarie 2022, când a constatat că, în perioada 2019-2022, „Evghenia Guțul, în calitate de secretară a Direcției monitorizare, planificare și control a Partidului Șor, s-a implicat activ în activitatea de introducere în Moldova, în mod sistematic, prin intermediul zborurilor aeriene (dus-întors în decurs de 24 de ore), a unor mijloace financiare necontabilizate de la un grup criminal organizat, în special din Federația Rusă. Aceste mijloace erau apoi folosite pentru activitățile de partid”.
Într-o altă acuzație, Guțul urmează să fie cercetat în calitate de complice. Potrivit anchetei, în perioada octombrie 2022-noiembrie 2022, aceasta „a coordonat activitatea unor filiale teritoriale ale fostului Partid Șor în raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de verificarea și confirmarea listelor și remunerarea protestatarilor, acceptând astfel, cu bună știință, finanțarea de către un grup criminal organizat în sumă totală de 42.498.532,40 lei”.
Încălcări similare au fost constatate și în cazul unui alt complice, care era responsabil de oficiul teritorial al partidului din Chișinău: „în perioada octombrie-noiembrie 2022, a primit fonduri de la grupul criminal organizat în sumă de 9.746.825 lei”. Aceste fonduri, după cum indică ancheta, au fost folosite pentru a organiza proteste.
Procuratura a precizat că inculpata nu și-a recunoscut vinovăția. Volumul materialelor colectate se ridică la 68 de volume. Inculpații riscă de la 2 la 7 ani pentru fiecare acuzație și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții.