CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Premierul ungar Viktor Orban a acuzat conducerea UE de șantaj politic și a declarat că aceasta ar trebui să demisioneze pentru că a eșuat în toate proiectele-cheie.
" În acest moment, liderii UE care și-au prioritizat singuri proiectele-cheie, cum ar fi tranziția ecologică, politica de sustenabilitate, migrația, sancțiunile și politicile în favoarea războiului, în final au eșuat toate. Actuala conducere a UE trebuie să plece, avem nevoie de noi lideri", a declarat Orban în cadrul unei conferințe de presă, a cărei înregistrare a fost postată pe rețeaua de socializare X.
El a afirmat că Bruxelles-ul folosește statul de drept și mecanismul de condiționalitate ca "șantaj politic", deoarece șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, "a spus clar" că Ungaria nu va primi bani din fondurile UE "din cauza migrației și a politicilor antigender".
Anterior, Orban a spus că are impresia că în spatele unor decizii ale Bruxelles-ului se află mai degrabă interesele SUA decât ale Europei și a menționat că alegerile pentru Parlamentul European din vară ar putea schimba cu ușurință componența liderilor europeni care nu mai servesc interesele alegătorilor lor. El a mai spus că actuala conducere a UE ar trebui înlocuită, deoarece nu este capabilă să facă față situațiilor de criză.
Potrivit acestuia, Bruxelles-ul are acum „conducători incapabili de a rezolva problemele cauzate de conflictul din Ucraina". Premierul ungar a mai spus că actuala UE, prin presiunea pe care o exercită asupra Budapestei, este o parodie proastă a URSS. El a menționat că "nu este nevoie de un astfel de Bruxelles", care tratează statele membre ca pe niște provincii, spunându-le cum să trăiască, în timp ce conducerea UE ar trebui să respecte suveranitatea națiunilor europene.
La mijlocul lunii septembrie 2022, Comisia Europeană a propus lansarea unui mecanism special de condiționalitate împotriva Ungariei pentru a se asigura că bugetul UE este protejat "împotriva încălcărilor statului de drept în Ungaria". Acest lucru însemna înghețarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Budapesta. Acest mecanism, conceput pentru a proteja bugetul comunitar de corupție, a fost activat pentru prima dată în cei doi ani de existență. Ulterior, Comisia Europeană a decis să-și mențină propunerea inițială de a suspenda 65% din angajamentele de plată ale Ungariei din anumite fonduri comune ale UE, chiar dacă Orbán a susținut că Budapesta a îndeplinit întreaga listă de cerințe a Comisiei Europene, care includea măsuri de combatere a corupției, de creștere a transparenței în domeniul achizițiilor publice și de consolidare a independenței sistemului judiciar.