Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guțul se declară dispusă pentru discuții în vederea restabilirii relațiilor cu Chișinăul

Protest al reprezentanților găgăuzi în fața Curții Constituționale pe tema TVA. Foto de arhivă
Șefa autonomiei găgăuze a declarat că este deschisă pentru discuții cu autoritățile centrale din Republica Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul a declarat că este pregătită pentru compromisuri în vederea restabilirii relațiilor cu actuala conducere a Republicii Moldova.
"Sunt gata să mă așez la masa de negocieri, să fac compromisuri pentru ca autonomia noastră să se dezvolte și să realizez promisiunile mele electorale. Dintr-un motiv oarecare, președintele moldovean mă vede ca pe un dușman, deși sunt deschisă la dialog", a declarat Guțul în direct la postul de televiziune GRT.
În opinia sa, autoritățile fac presiuni asupra regiunii, încercând să o priveze de statutul său special.
"Observăm o presiune excesivă asupra autonomiei, înțelegem ce scopuri urmărește elita conducătoare. Aceste acțiuni au drept scop lichidarea autonomiei găgăuze", a declarat bașcanul.
În acest sens, ea a amintit că autoritățile centrale au planificat să priveze regiunea de finanțare, dar această încercare a eșuat.
"La Curtea Constituțională, împreună cu deputații Adunării Populare și opoziția din Parlament, am reușit să apărăm vechea ordine de plată a impozitelor, dar legea a rămas în vigoare de la 1 noiembrie anul trecut până la 22 februarie anul curent", a spus Guțul.
În același timp, ea a menționat că este puțin probabil ca autoritățile centrale să meargă pe calea lichidării oficiale a autonomiei, temându-se de o reacție dură din partea populației din regiune. Potrivit bașcanului, între timp, ei privează actuala conducere a Găgăuziei de puterile sale, în special prin reformarea sistemului judiciar.
"Ei vor intenționat să resubordoneze instanțele judecătorești față de autoritățile centrale", a declarat Guțul.
Această reformă, a precizat ea, va duce, în special, la faptul că rezultatele alegerilor locale din autonomie vor trebui să fie validate în instanțele judiciare la nivel central.

"Aceasta este o restrângere a competențelor noastre", a mai subliniat bașcanul Găgăuziei.