Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prima tranzacție pe platforma otc/retail la bursa de gaze naturale: un succes clar

Filiala Chișinău a Bursei Române de Mărfuri a anunțat despre rezultatele de la prima tranzacție pe piața gazelor naturale din Moldova
Sputnik
CHIȘINĂU, 12 apr – Sputnik. Bursa de gaze naturale din Chișinău “BRM EAST ENERGY” anunță încheierea cu succes a primei tranzacții de cumpărare a gazelor naturale de către un consumator non-casnic.
Și anume cumpărătorul este CET NORD SA care a solicitat achiziționarea a 22.279,649 MWh cu livrare în perioada 01.05.2024-01.10.2024. La ședința de tranzacționare au participat trei ofertanți iar prețul de pornire a fost 704 MDL/ MWh. Câștigătorul licitației a fost desemnat compania Natural Gas DC SRL, prețul final adjudecat fiind de 691,90 MDL/ MWh.
Conform caietului de sarcini și contractului de vânzare cumpărare, prețul include toate costurile aferente livrării gazelor naturale până la locul de consum, inclusiv costurile de transport, echilibrare și alte taxe.
Menționăm că prețul înregistrat în tranzacție este în linie cu media europeană luând în calcul o cantitate, o perioadă de livrare și servicii incluse similare.
Economie
Filiala Chișinău a Bursei Române de Mărfuri a inițiat prima tranzacție cu gaze naturale
Conform datelor puse la dispoziție de Natural Gas DC SRL, gazele naturale ce urmează a fi furnizate către CET NORD SA vor fi achiziționate în exclusivitate de pe bursele europene, inclusiv din România.
Acum puțină matematică ca să înțelegem câți bani din buzunarele noastre au intrat și mai intră în buzunarele unor de la guvernare.
O mie de metri cubi este egal cu 10,55 MWh.
Respectiv 691,9 de lei pentru MWh înmulțim la 10,55 MWh ca să află cât costă la bursa Chișinău o mie de metri cubi și rezultatul este de 7 299,5 lei pentru mia de metri cubi. Respectiv, CET NORD SA a plătit pentru un metru cub de gaz natural doar aproximativ 7,3 lei.
Asta în condițiile în care astăzi consumatori casnici plătesc peste 14 lei pentru metru cub de gaze naturale, datorită “rezervelor” de gaze făcute de Spînu și de alți.