CHIȘINĂU, 3 apr – Sputnik. În perioada 8 aprilie-7 iulie 2024, în Republica Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor (RPL), se spune într-un anunț oficial.
Recensământul, potrivit comunicatului distribuit de MAIA, este o activitate de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).
Începând cu 8 aprilie, un recenzor va vizita locuința dumneavoastră și Vă va adresa întrebări din chestionarul de recensământ, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.
Fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare, avertizează autoritățile. Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie.
Populația este îndemnată să deschidă ușa recenzorului și să-i ofere răspunsuri corecte și depline.
Datele pe care le veți oferi la Recensământ sunt confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Aceste date se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensământului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.
Participarea la Recensământ este o obligație legală, dar și civică, se mai spune în comunicat. Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară. Participând la recensământ, contribuim la o mai bună înțelegere a comunității. Răspunsurile vor fi utilizate pentru a produce statistici care vor oferi o imagine a vieții în Republica Moldova și a modului în care aceasta se schimbă.