Fregata „Mareșalul Șapoșnikov” a ajuns din Vladivostokul rusesc în portul Hamad din Qatar pentru a participa la expoziția de apărare DIMDEX-2024, care se desfășoară în perioada 4-6 martie. La ceremonia solemnă de întâmpinare a navei au participat reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la Doha și ofițeri ai Marinei Qatarului. „Mareșalul Șapoșnikov” este deschis pentru vizitatori, împreună cu navele de luptă ale altor țări - Marea Britanie, Italia, Pakistan, Oman.
Tematica expoziției DIMDEX-2024 acoperă un spectru larg de tehnologii de apărare și securitate maritimă: nave de război și avioane ale aviației maritime, sisteme fără pilot, echipamente de căutare și salvare, sisteme sonar și radar, echipamente speciale nucleare, biologice și chimice, sisteme de comunicații și navigație și multe altele. Participă peste 200 de companii internaționale și naționale. În marja expoziției, Institutul Regal de Studii Strategice (RUSIQatar) a organizat o Conferință a comandanților forțelor maritime din Orientul Mijlociu (MENC) pentru a discuta „posibilitățile de creștere economică pe fundalul provocărilor de securitate și a consecințelor lor globale”. DIMDEX se desfășoară din 2008 și este considerat echivalentul din Qatar al expoziției internaționale IMDEX Asia, care are loc în Singapore în anii impari. În cadrul fiecărei expoziții din Qatar sunt încheiate contracte în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari. Corabia rusească nu a ajuns întâmplător aici.
După o serie de exerciții cu focuri de lupt în Marea Chinei de Est și a Chinei de Sud în componenţa unui detașament de nave ale Flotei Pacificului, „Mareșalul Șapoșnikov” efectuează misiuni pe distanță lungă în Oceanul Indian. A realizat cu succes un exercițiu în mai multe etape de contracarare a pirateriei în Marea Arabiei.
Fregata cu rachete de croazieră la bord este destinată protejării comunicațiilor maritime și escortării principalele forțe ale flotei. Poate opera în componenţa formațiunilor și a grupurilor navale de atac pentru a oferi protecţie în zona apropiată, la orice distanță de coastă. Fregata modernizată „Mareșalul Șapoșnikov” prezintă un interes enorm pentru marinarii militari și specialiștii din industria apărării din multe țări ale lumii. Anterior, această navă i-a plăcut foarte mult liderului nord-coreean Kim Jong-un.
Apărătorul universal
„Mareșalul Șapoșnikov” se află în serviciul Forţelor Maritime din 1986, inițial ca navă antisubmarin a Proiectului 1155 (BOD) cu armamente puternice de rachete și torpile. A lăsat în urmă zeci de mii de mile în deplasări pe distanțe lungi și multe fapte glorioase: în pragul anilor 1990 a asigurat securitatea navigației în Golful Persic și a participat la evacuarea cetățenilor sovietici din Etiopia, în mai 2010 a eliberat petrolierul ”Universitatea din Moscova”, capturat de pirații somalezi.
După o modernizare de șase ani, nava a revenit în funcțiune în 2021, actualizată constructiv cu aproximativ 50 la sută și pentru prima dată a lovit o țintă de coastă cu racheta de croazieră ”Kalibr” la distanța de peste 1000 km – din apele Mării Japoniei. La începutul anului 2022, ”Mareșalul Șapoșnikov” a descoperit un submarin din clasa Virginia al Marinei SUA în apele teritoriale rusești, lângă insula Urup a arhipelagului Kuril și, după un avertisment prin intermediul comunicației subacvatice, a folosit „mijloacele corespunzătoare”. Submarinul american a utilizat un simulator autopropulsat pentru a dubla ținta pe mijloacele de controlul acustic și a părăsit apele teritoriale ale Federației Ruse la viteză maximă.
În timpul modernizării profunde, ”Mareșalul Șapoșnikov” s-a ales cu o nouă stație radar MR-760 „Fregat-MA” și sistem de procesare a informațiilor 5P-30N2 „Fregat-N2”, cu un nou complex de comunicații R-779-28, sistem de control universal al focului artileriei MR-123 -02/3 „Baghira”. Posibilitățile armelor antisubmarin și antiaeriene (sistemul sonar MGK-355 ”Polinom”, lansatoarele de rachete RBU-6000 și sistemul de apărare aeriană ”Kinjal”) au fost extinse prin sistemele moderne de rachete ”Kalibr-NK” și ”Uran”, cele mai noi armamente de artilerie și electronice. Lansatoarele universale permit utilizarea rachetelor de croazieră ”Onix” și a rachetelor hipersonice ”Zircon”. Noul dispozitiv de artilerie de 100 mm A-190-01, cu o cadență de foc de până la 80 de cartușe pe minut, poate lovi ținte la o distanță de peste 20 km, inclusiv aparate de zbor la altitudini de până la 15 km. Datorită echipării cu arme de atac, ”Mareșalul Șapoșnikov” și-a sporit de câteva ori puterea de foc și a devenit o navă universală capabilă să distrugă ținte subacvatice, de suprafață și terestre în orice zonă a Oceanului Mondial. Fregata rusească va deveni cu siguranță cea mai memorabilă „exponat” al expoziției DIMDEX-2024.
Principalele caracteristici ale fregatei modernizate ”Mareșalul Șapoșnikov”:
deplasamentul – 7570 tone;
viteza de deplasare – pana la 30 noduri;
autonomia – 5700 mile;
echipajul – 267 persoane.
Principalele armamente:
RC "Kalibr" - până la 2000 km
RC „Onix” - până la 800 km
RC "Uran" - până la 260 km
Sistemul de apărare aeriană „Kinjal” cu rază de acțiune de până la 18 km
Sistemul de artilerie de 100 mm A-190-01 cu rază de acțiune de peste 20 km
două elicoptere Ka-27 și un UAV ”Orlan-10”