„Ruperea legăturilor comerciale și economice dintre țările noastre, inițiatorul căreia este Chișinăul oficial, a dus la scăderea exporturilor și importurilor. Și ținând cont de potențialul Moldovei, are de suferit în primul rând sectorul agricol, care pierde uriașa piață rusă cu o populație de 140 de milioane. S-au redus și au fost oprite în general livrările de roșii, caise, prune și, bineînțeles, livrările cunoscutelor vinuri moldovenești”, spune reprezentantul organizației din diaspora.
Potrivit acestuia, printre moldovenii din Rusia și printre cetățenii ruși înșiși sunt mulți oameni care percep finețea vinurilor „Carlevana” sau „Roșu de Purcari” și alte zeci de soiuri de la cei mai buni producători din Moldova.
„Din păcate, autoritățile țării au decis să redirecționeze livrările către piețele europene. Dar spuneți-mi, vor putea ele să concureze pe picior de egalitate cu vinurile spaniole, franceze, italiene, cu produsele din Grecia și Muntenegru? Piața a fost demult împărțită și în afară de victorii la expoziții, băuturile noastre din pivnițele Cricova sau Mileștii MIci este puțin probabil să aibă ceva de câștigat”, este sigur Ursu.
În numele a sute și mii de moldoveni din Rusia, el a exprimat opinia că autoritățile Moldovei ar trebui să înceteze să mai privească spre Occident și să-și îndrepte atenția către Orient. „Aici poți găsi nu doar un cunoscător, consumator și prieten recunoscător, ci și venituri serioase care ar putea înviora industria vinului din Moldova. Iar cooperarea cu producătorii din Rusia ar face posibilă cucerirea de noi piețe – împreună acest lucru este mai simplu de făcut, mai rapid și mai avantajos”, a menționat Ursu.