CHIȘINĂU, 4 martie - Sputnik. Fostul prim-ministru Vladimir Filat consideră că toate acțiunile împotriva fostului procuror general Alexandru Stoianoglo au fost cerute de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
"Prin declarații publice, prin ședințe ale Consiliului Suprem de Securitate. Iar restul a ceea ce s-a întâmplat este îndeplinirea solicitărilor ei", a declarat fostul premier în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Cinema1.
Potrivit lui Filat, în general, obiectivele "reformei justiției" anunțate de autoritățile țării sunt diametral opuse celor pe care și le-a dorit cu adevărat actuala guvernare PAS.
"Scopul real este de a subordona politic justiția din Moldova. Cazul Stoianoglo este doar o parte din acest puzzle în acțiunile de subjugare a justiției. Acest caz și altele au avut drept scop înlăturarea lui Stoianoglo din funcție. Au vrut să instaleze un procuror general subordonat actualei guvernări", a declarat Filat.
El a adăugat că actualul concurs pentru funcția de procuror general demonstrează cât de putred este nu doar sistemul de justiție, ci și întreaga putere PAS din țară.
Suspendarea procurorului general Aliaksandr Stoianoglo
Vă reamintim că, la 5 octombrie 2021, procurorul general Aliaksandr Stoianohlo a fost reținut de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), după care locuința și biroul său au fost percheziționate. Trei zile mai târziu, instanța de judecată l-a plasat pe procurorul general în arest la domiciliu, după care a fost plasat sub control judiciar.
Puțin mai devreme, șeful Procuraturii Generale a fost suspendat din funcție din cauza urmăririi penale inițiate împotriva sa pe baza a patru capete de acuzare.
În ianuarie 2022, Stoianoglo a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la aplicarea de măsuri coercitive procedurale împotriva sa sub forma arestului la domiciliu și a controlului judiciar.
La 26 septembrie 2023, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret de demitere a lui Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general al țării, în baza unei decizii a Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022.
În octombrie 2023, CEDO a recunoscut o încălcare a dreptului lui Stoianoglo la un proces echitabil. De asemenea, instanța a obligat Moldova să îi plătească fostului procuror general despăgubiri în valoare de 3.600 de euro.
Stoianoglo a fost numit procuror general în 2019 pentru un mandat de șapte ani.