CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. La Tiraspol a avut loc cel de-al șaptelea Congres al deputaților transnistreni de toate nivelurile.
Principalul subiect de discuție a fost presiunea economică din partea Chișinăului, în urma căreia economia transnistreană a pierdut deja circa 10 milioane de ruble transnistrene sub formă de deduceri fiscale.
La finalul reuniunii, participanții au adoptat o declarație finală. În document se menționează că Transnistria se confruntă cu amenințări de ordin economic, social-umanitar, militar-politic. Acesta se referă la aplicarea blocadei și a măsurilor restrictive menite să submineze potențialul economic al regiunii. De asemenea, se menționează că, de mai mulți ani, Chișinăul refuză negocieri directe deschise privind reglementarea transnistreană la nivelul conducerii de vârf a celor două părți, iar acordurile încheiate anterior sunt încălcate sau ignorate.
Deputații consideră că procesul de negocieri internaționale dintre Chișinău și Tiraspol este împins în mod artificial către stagnare. În același timp, Transnistria participă de zeci de ani la negocieri, străduindu-se să găsească modalități de soluționare pașnică a conflictului.
Deputații au reamintit că în 2023 Moldova a adoptat amendamente la Codul Penal (așa-numita "lege a separatismului"), creând condiții prealabile pentru urmărirea penală a fiecărui locuitor de pe malul stâng al Nistrului. Transnistrenii sunt supuși discriminării și actelor arbitrare atunci când trec frontiera moldovenească, sunt deportați și separați de familiile lor.
Furnizarea de echipamente de diagnosticare pentru instituțiile medicale în Transnistria este blocată, încălcându-se astfel dreptul natural al omului la viață și la sănătate. Problema importului de medicamente în regiune a devenit mai acută.
Taxele vamale impuse întreprinderilor transnistrene de la 1 ianuarie 2024 sunt retrase din bugetul regiunii, ceea ce provoacă o creștere a prețurilor, distrugerea întreprinderilor mari și mici și întreruperea legăturilor comerciale și economice cu multe țări ale lumii.
În opinia delegaților congresului, din momentul în care conducerea Republicii Moldova a ales și a consolidat cursul spre Uniunea Europeană, Transnistria este supusă celei mai mari presiuni economice și celei mai masive încălcări a drepturilor și libertăților locuitorilor regiunii, ceea ce contravine direct principiilor și abordărilor europene în domeniul protecției drepturilor omului și al comerțului liber.
"Situația critică actuală necesită o intervenție urgentă și maximă la nivel internațional pentru a preveni escaladarea tensiunilor și pentru a evita o evoluție critică a situației", se arată în declarație.
Deputații transnistreni în acest context au aprobat următoarea rezoluție:
1.
Aprobarea unui apel către Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse cu solicitarea de a întreprinde măsuri diplomatice care să protejeze Transnistria în condițiile unei presiuni sporite din partea Chișinăului, ținând cont de faptul că peste 220.000 de cetățeni ruși locuiesc permanent în regiune și a experienței pozitive unice a operațiunilor de menținere a păcii ale Rusiei pe Nistru, precum și a statutului de garant și mediator în procesul de negocieri.2.
Să adopte un apel către Secretarul General al ONU cu solicitarea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean garantate de normele internaționale, de a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților locuitorilor din stânga Nistrului și de a preveni provocările care duc la escaladarea tensiunilor.3.
Adoptarea unui apel către participanții la procesul internațional de negocieri în formatul "5+2".4.
Să adopte un apel către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a influența conducerea de la Chișinău în vederea revenirii la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negocieri, precum și pentru garantarea condițiilor pentru o soluționare civilizată a conflictului.5.
Adoptarea unui apel către Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI pentru a preveni escaladarea conflictului pe Nistru.6.
A adopta un apel către Parlamentul Uniunii Europene prin care să i se ceară să facă eforturi pentru a preveni presiunile din partea Chișinăului și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor.7.
Adoptarea unui apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru ca acesta să asigure condiții de respectare a drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din stânga Nistrului.La congresul deputaților de toate nivelurile din Transnistria au participat 620 de delegați.