Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA întâmpină dificultăți în ce privește confiscarea activelor rusești

Casa Albă: Statele Unite întâmpină dificultăți în eforturile sale de a confisca activele rusești
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Statele Unite se confruntă cu dificultăți atunci când încearcă să confiște activele Rusiei care au fost înghețate de Occident și trebuie să recunoască faptul că nu este atât de ușor pe cât pare, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.
"Vreau doar să transmit că acest lucru este complicat și nu este atât de simplu pe cât ar putea părea. Deocamdată nu am niciun anunț nou", a declarat ea reporterilor când a fost întrebată despre planurile administrației americane de a confisca activele suverane rusești.
Jean-Pierre a declarat că Statele Unite, împreună cu aliații lor occidentali, au reușit rapid să blocheze active în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari după ce a început operațiunea specială rusă. Cu toate acestea, a precizat ea, acțiunile ulterioare cu aceste fonduri sunt complicate de faptul că majoritatea activelor sunt deținute în alte țări decât Statele Unite.
"Nu pot vorbi în numele altor state", a explicat Jean-Pierre, comentând lipsa unei decizii pe această temă.
Vineri, ziarul Politico a citat surse care au declarat că liderii G7 nu intenționează încă să anunțe măsuri de utilizare a activelor rusești înghețate pentru Ucraina, deoarece UE nu este încă pe deplin în favoarea acestei idei. Un diplomat european a declarat că problema este complicată, iar examinarea acesteia se află într-un "stadiu preliminar".
Internațional
Moscova a extins sancțiunile împotriva Uniunii Europene
Țările neprietenoase au impus sancțiuni împotriva Rusiei din februarie 2022; ca urmare, atât activele suverane, cât și fondurile investitorilor privați au fost înghețate. Rezervele valutare ale țării au fost înghețate în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Aproape imediat, au apărut discuții privind confiscarea acestor active de către țările străine în diverse scopuri. În octombrie 2022, liderii UE au solicitat Comisiei Europene să pregătească propuneri de utilizare a activelor înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
Kremlinul a declarat că luarea unor astfel de decizii "ar fi un alt pas în disprețul tuturor regulilor și normelor dreptului internațional". Ministerul de Externe a calificat înghețarea activelor din Europa drept furt, menționând că UE nu vizează doar fondurile unor persoane private, ci și activele de stat ale Rusiei.