CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Pentru a păstra pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, "independența Taiwanului" trebuie respinsă cu fermitate, a declarat sâmbătă ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.
Wang Yi a subliniat că Taiwanul "este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar afacerile Taiwanului sunt afacerile interne ale Chinei", afirmând că trebuie respectat principiul "o singură China".
"Pentru a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, independența Taiwanului trebuie respinsă cu fermitate", a declarat Wang Yi, al cărui discurs a fost difuzat pe site-ul oficial al conferinței.
Potrivit diplomatului, "independența Taiwanului este incompatibilă cu pacea în strâmtoarea Taiwan", urmând a fi susținut principiul "o singură China" pentru a susține "reunificarea pașnică a Chinei".
Situația din jurul Taiwanului a escaladat semnificativ de când președintele de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula la începutul lunii august 2022. China, care consideră insula una dintre provinciile sale, a condamnat vizita lui Pelosi, considerând-o un pas în direcția susținerii de către SUA a separatismului taiwanez, în urma căruia a organizat exerciții militare pe scară largă.
La 13 ianuarie, în Taiwan au fost organizate alegeri pentru desemnarea șefului executivului și a deputaților în Yuanul legislativ (parlamentul). Lai Tsingde, actualul adjunct al șefului de cabinet și președinte al Partidului Democrat Progresist din Taiwan, partid pro-independență, a câștigat cursa pentru funcția de șef al executivului insulei cu 40,05% din voturi. Lai Qingde urmează să fie învestit în funcție la 20 mai 2024.
Relațiile oficiale dintre guvernul central al Chinei și provincia sa insulară s-au întrerupt în 1949, după ce forțele Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek, fiind învinse de Partidul Comunist Chinez în războiul civil, s-au mutat în Taiwan.
Contactele de afaceri și informale dintre insulă și China continentală au fost reluate la sfârșitul anilor 1980. De la începutul anilor 1990, cele două părți au intrat în contact prin intermediul unor organizații neguvernamentale - Asociația pentru dezvoltarea relațiilor peste strâmtoarea Taiwan, cu sediul la Beijing, și Fundația pentru schimburi între cele două maluri ale strâmtorii, cu sediul la Taipei.
Conferința de securitate de la München se desfășoară între 16 și 18 februarie. Se preconizează că la această conferință vor participa aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern și circa 100 de miniștri.