CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Rusia avertizează SUA despre pericolul returnării armei nucleare tactice în Marea Britanie, a declarat viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov.
„În ceea ce privește subiectul ipoteticei întoarceri a armelor nucleare tactice americane pe teritoriul Barii Britanii, aș dori să avertizez în cel mai clar și ferm mod împotriva acestui pas destabilizator”, a spus el.
Potrivit lui Riabkov, astfel de acțiuni ale Washingtonului nu vor consolida securitatea Marii Britanii și a SUA și, de asemenea, nu vor constitui un factor de intimidare pentru Moscova. El a menționat că desfășurarea de arme nucleare nu va face decât să crească nivelul general de escaladare și amenințare în Europa.
„Noi presupunem că, în pofida experienței destul de triste din ultimii ani din punctul de vedere al asigurării securității europene, capurile înfierbântate de la Londra și Washington nu învață nimic din asta, așa că acest scenariu este pe deplin posibil”, a adăugat viceministrul.
El a mai menționat că NATO s-a declarat demult o alianță nucleară. Potrivit lui Riabkov, în situația actuală acesta deja nu mai este un slogan, ci o realitate dură și Moscova trebuie să țină cont în planificarea sa militară de potențialul total al tuturor țărilor care dețin arma nucleară și fac parte din bloc. În ceea ce privește arsenalul britanic de astfel de arme, acesta are tendința de a crește, a adăugat ministrul adjunct de Externe.
Riabkov a subliniat de asemenea că Moscova nu pretinde că primească anumite semnale directe în acest sens nici de la Washington, nici de la Londra. Potrivit lui, Rusia are alte posibilități de a monitoriza ceea ce se întâmplă și a trage concluzii. Viceministrul de Externe a îndemnat țările NATO în frunte cu SUA să înceteze escaladarea de mai departe a situației, care devine tot mai periculoasă.
Vinerea trecută, 26 ianuarie, publicația The Telegraph a informat, citând documente ale Pentagonului, că Statele Unite planifică, pentru prima dată în ultimii 15 ani, să desfășoare arme nucleare în Marea Britanie din cauza „amenințării tot mai mari din partea Rusiei”. Potrivit informației din presă, este vorba de baza aeriană Lakenheath din Suffolk. Washingtonul ar intenționa să trimită acolo focoase care depășesc de trei ori puterea bombei aruncate asupra Hiroshimei.
În discuția cu RIA Novosti, reprezentantul Pentagonului a refuzat să confirme sau să infirme aceste informații.
Săptămâna trecută, reprezentantul permanent al Rusiei în cadrul ONU la Geneva, Ghenadi Gatilov, a menționat că Moscova este adepta îndeplinirii obligațiilor în cadrul Tratatul de Neproliferare Nucleară, al cărui scop este edificarea unei lumi fără arme nucleare.
Cu toate acestea, după cum a subliniat Vladimir Putin, utilizarea mijloacelor extreme este posibilă în cazul existenței unei amenințări la adresa integrității teritoriale, a suveranității și a existenței Rusiei.