Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Ramstein-18”: în loc de bani, Ucrainei i s-au promis noi coaliții

Occidentul colectiv nu intenționează să se sacrifice în mod serios, sporind producția de armamente pentru Ucraina.
Sputnik
„Maurul” de la Kiev și-a făcut treaba - a dus la eșec contraofensiva pregătită cu resursele consolidate ale Pentagonului și NATO, a dus la moarte sute de mii de militari ucraineni. Occidentul nu intenționează să plătească în continuare pentru înfrângerea în războiul nesăbuit cu Rusia. Fluxurile de miliarde de dolari și livrările masive de armamente către regimul de la Kiev au fost oprite. SUA încearcă să creeze alte strategii și scheme de sprijinire a FAU - cu criterii, volume și obiective incerte.
Întâlnirea online a aproximativ de cincizeci de „țări donatoare” ale Ucrainei în formatul „Ramstein” a avut loc pe 23 ianuarie pentru a optsprezecea oară. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a subliniat în mod tradițional „determinarea SUA”, a îndemnat partenerii să sporească asistența pentru FAU, a inițiat crearea de noi coaliții - „a blindatelor” și „dronelor” – sub conducerea Germaniei și Letoniei, însă nu a promis bani americani și armamente. În acest fel, SUA intenționează să se distanțeze și să transfere principalele cheltuieli și riscuri legate de continuarea războiului cu Rusia pe seama aliaților europeni. Americanii cu judecata sănătoasă înțeleg că victoria Forțelor Armate ale Rusiei în teatrul de operațiuni ucrainean este inevitabilă.
Coalițiile NATO create anterior pentru consolidarea potențialul ucrainean în artilerie, aviație, apărare aeriană și forțe maritime nu au dus la rezultate notabile. Coalițiile nu servesc atât scopurilor declarate și creșterii volumului de asistență pentru FAU, cât estompării responsabilității Washingtonului pentru declanșarea unui conflict militar cu una din marile puteri nucleare. Chiar și avioanele de luptă americane F-16 Pentagonul a promis să se le transmită către FAU până la sfârșitul anului 2024 cu mâinile altora, nu din cadrul Forțele Aeriene ale SUA. O astfel de abordare prudentă nu promite nimic bun Kievului. În Europa și Asia nimeni nu vrea să devină ”țap ispășitor” pentru interesele și păcatele americane.
Editoriale
Accentul rusesc al expoziției internaționale UMEX 2024
Pe 23 ianuarie, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a promis că va transmite Ucrainei șase elicoptere multifuncționale Sikorsky S-61 Sea King. Data livrării nu a fost specificată, în schimb se știe că aceste elicoptere vechi urmează încă din 2020 să fie scoase din uz și înlocuite NH-90 NTH Sea Lion. Pentru a aprecia amploarea sprijinului german, trebuie avut în vedere: în perioada operațiunii speciale au fost nimicite 265 de elicoptere și 568 de avioane ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Polonia „frățească” nu mai furnizează arme Kievului din septembrie 2023. Prim-ministrul Donald Tusk a declarat pe 22 ianuarie că Polonia nu mai poate să transmită gratuit armamente Ucrainei, mai departe - doar pe bază comercială. Regimul de la Kiev este de acord să le ia în credit, cel mai probabil că datoriile nu vor trebui rambursate.

Încheierea proiectului

Occidentul colectiv nu intenționează să se sacrifice în mod serios, sporind producția de armamente pentru Ucraina. Contractele NATO semnate recent pentru achiziționarea a 220 de mii de obuze de artilerie de 155 mm în sumă de 1,2 miliarde de dolari vor asigura necesitățile artileriei FAU pentru o lună și jumătate. Alianța a subliniat deja că aceste obuze vor fi gata dor peste ​​trei ani - artileria FAU este sortită „foamei”.
Pentagonul a utilizat toți banii alocați de Congres pentru suplimentarea stocurilor americane de arme - în schimbul celor furnizate anterior Ucrainei. Casa Albă a epuizat bugetul și a încetat practic finanțarea „proiectului ucrainean” în decembrie 2023, când FAU au primit „ultimul pachet” de 250 de milioane de dolari.
Potrivit informațiilor venite de la Washington, Senatul american nu va aproba în viitorul apropiat continuarea asistenței militare pentru Kiev. Chiar dacă o astfel de decizie va fi luată în Senat, documentul ar putea fi „oprit” în Camera Reprezentanților, unde majoritatea conservatorilor au temeri în privința ajutorării Ucrainei. Această țară este doar material consumabil în lupta pentru menținerea „hegemoniei” americane.
Editoriale
Kievul a găsit punctul slab al Rusiei
Războiul proxy al SUA împotriva Rusiei nu a dus în timp de 700 de zile și nopți la atingerea scopului stabilit al „înfrângerii strategice”, dimpotrivă - a însănătoșit economia și Forțele Armate ale Federației Ruse. În pragul celui de-al treilea an al operațiunii militare speciale, trupele ruse sporesc intensitatea și puterea loviturilor combinate în teatrul de operații ucrainean. Crește probabilitatea unui conflict direct (nuclear) cu Rusia, în care succesul Pentagonului și NATO nu este nici pe departe garantat. Dansurile politico-militare ale „donatorilor” occidentali ai Ucrainei în stil „Ramstein” din ianuarie 2024 nu atât consolidează regimul banderovist, cât prelungesc rezistența deznădăjduită a FAU. Însă la momentul potrivit, convenabil, Washingtonul își va trăda „aliatul”, așa cum sa întâmplat de mai multe ori anterior.
Declarația de marți a șefului Pentagonului, Lloyd Austin: „O Ucraina suverană și sigură este esențială pentru securitatea globală” constituie un exemplu elocvent de demagogie americană. Este absolut evident că până la lovitura armată de la Kiev, organizată de Statele Unite în 2014, Ucraina trăia în pace și securitate. Europa și Asia sunt amenințate doar de politica externă nesăbuită a Washingtonului și de extinderea NATO.