Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Sănătăţii urmează să majoreze preţurile la serviciile medicale

Ala Nemerenco. Foto de arhivă
Ministerul Sănătății susține că prețurile la serviciile medicale nu au crescut din 2011.
Sputnik
CHIȘINĂU, 8 ianuarie – Sputnik. Ministerul Sănătăţii intenţionează să majoreze preţurile la serviciile medicale din instituţiile publice medicale. Proiectul de lege elaborat de minister presupune creșterea costului a circa 4.600 de servicii medicale.
Potrivit portalului agora.md, după creșterea prețului, o consultație la stomatolog va costa de la 368 la 383 de lei, o programare la medic de familie sau specialist va costa 200–276 de lei. Radiografie toracică în funcție de specific – de la 65 la 502 lei.
După cum a declarat ministrul Sănătății Ala Nemerenco, această măsură se datorează creșterii prețurilor la medicamente și teste de diagnosticare, precum și costului de întreținere a echipamentelor moderne cu care sunt echipate spitalele. Potrivit acesteia, unele tarife nu s-au schimbat din 2011.

„Toată lumea știe ce este o amigdalectomie (îndepărtarea amigdalelor). Astazi această operație costă 70 de lei. În noua variantă, prețul va fi de 1124 de lei. Operația include anestezie, instrumentar, consumabile, medicamente, și munca personalului medical. . Examinarea unui specimen de biopsie pentru trichineloză cu ajutorul trichineloscopiei costă 8 lei. Noul preț va fi de 116 lei. Creșterea este de 1350%”, a spus ministrul, fiind citată de Radio Moldova.

Ea a menționat că „tarifele se aplică celor care nu au achiziționat asigurări de sănătate, dar sunt folosite și pentru a calcula costurile unităților medicale, care sunt apoi acoperite de compania de asigurări”.
Proiectul de lege a trecut de stadiul dezbaterii publice și se află în prezent în stadiul de aprobare și va fi inclus pe ordinea de zi a uneia dintre următoarele ședințe de guvern. Costul implementării proiectului în 2024 va fi de circa 550 mii lei.