Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

România, cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei

În timp ce, în România, prețul combustibilului crește masiv, iar oamenii fac eforturi pentru a-l achita, România continuă să fie cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei, asigurând aproape jumătate din diesel-ul importat de companiile ucrainene.
Sputnik
CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Exporturile de benzină către Kiev au crescut în primele 20 de zile ale lunii noiembrie cu 51%, iar cele de motorină, cu 7%, comparativ cu aceeași perioadă a lunii trecute.
În perioada 1-19 noiembrie, România a exportat în Ucraina 36,7 mii tone de motorină și 1,7 mii tone benzină, în creștere cu 7%, respectiv 52%, față de cantitățile exportate în aceeași perioadă a lunii trecute, de 34,2 mii tone, respectiv 1,1 mii tone. Potrivit presei ucrainene de specialitate, creșterea exporturilor din România a compensat scăderea volumelor importate din Polonia și țările baltice, care s-au diminuat cu 27%, la 6,9 mii tone în cazul benzinei și cu 33%, la 36 mii tone, în cazul motorinei.
Transportatorii polonezi au declanșat o grevă, din pricina căreia
aproximativ 4.600 de cisterne așteaptă la cele patru puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia.
Intrările pe la granița ucraineană-slovacă sunt afectate ca urmare a declanșării, pe 16 noiembrie, a unei greve de o oră a transportatorilor slovaci. Pe 21 noiembrie, granița a fost blocată de persoane necunoscute, care ulterior au fost dispersate de poliție. Începând cu 22 noiembrie, s-a format o coadă de 420 de cisterne la punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și Slovacia.

A crescut în schimb ponderea volumelor transferate feroviar și maritim. Comercianții ucraineni continuă să se plângă de lentoare operațiunilor din portul Constanța, deși și aici s-au produs periodic îmbunătățiri, potrivit presei de la Kiev, scrie profit.ro.
Economie
Importurile de zahăr ucrainean, în creștere în UE. România importă cantități uriașe