Pe 28 noiembrie, la Șantierele Navale ale Amiralității din Sankt Petersburg, Flota Maritimă a Rusiei a primit în componența sa de luptă submarinul diesel-electric ”Mojaisk” al proiectului 636.3, al cincilea din „seria Pacific” de șase unități (construcția celui de-al șaselea submarin, ”Iakutsk”, este aproape de finalizare).
Ceremonia solemnă de arborare a drapelului a avut loc cu participarea comandantului șef al Flotei Maritime, Nikolai Evmenov, a directorului general al șantierelor navale ale Amiralității, Andrei Vetelov, a consilierului șefului USC Vladimir Koroliov și a șefului adjunct al administrației Mojaiskului Maria Azarenkova. Amiralul Evmenov a menționat că submarinul poartă numele vechiului oraș rusesc Mojaisk, ai cărui locuitori au contribuit semnificativ la apărarea Patriei.
„Mojaiskul” este dotat cu cel mai nou sistem inerțial de navigație, cu sistem automat de informare și control, rachete de croazieră de înaltă precizie „Calibr”, arme torpile puternice (șase aparate de 533 mm, 18 torpile). Deplasamentul total – 3100 tone. Lungimea – 73,8 m, lățimea – 9,9 m. Adâncime de scufundare – până la 300 m. Viteză subacvatică – până la 20 noduri.Autonomie – 45 de zile. Echipajul ”Mojaiskului” este constituit din 52 de persoane.
Submarinele multifuncționale ale proiectului 636.3 sunt destinate luptei cu submarinele și navele de suprafață ale inamicului, apărării bazelor maritime, comunicațiilor de coastă și maritime. „Varșavencele” cu zgomot redus se disting prin arhitectura lor perfectă și sunt în stare să detecteze ținte la o rază care depășește de la trei până la patru ori capacitățile similare ale inamicului. Și demonstrează cu regularitate o eficiență ridicată în luptă - în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și Marea Neagră.
În afară de ”Mojaisk”, către sfârșitul anului 2023 Flota Maritimă a Rusei planifică să primească în serviciu încă trei submarine de diverse proiecte, fără a lua în calcul același număr de nave de suprafață. Corporația unificată de construcție a navelor activează într-un ritm alert. După finalizarea seriei ”Varșavianka” pentru Flota Pacificului, ”Șantierele Navale ale Amiralității” vor iniția o nouă serie de șase submarine ale proiectului 636.3 - pentru Flota de Nord.
Amploare oceanică
Sunt în curs de finalizare testările de stat ale crucișătorului submarin cu rachete strategice (SSBN) „Imperatorul Aleksandr III” (16 ICBM „Bulava” cu rază de acțiune de până la 9000 km), al patrulea din seria „strategilor” proiectului 955A „Borei-A”. Nava a fost concepută la ”Sevmaș” pe 18 decembrie 2015. Pe 5 noiembrie, echipajul „Imperial” a lansat cu succes racheta balistică intercontinentală ”Bulava” din Marea Albă asupra poligonului Kura din Peninsula Kamchatka. Flota are deja în componența sa trei SSBN ”Borei-A”, iar alte trei sunt în construcție. Din 2020, Flota Maritimă a Rusiei a primit anual câte un ”Borei”.
Președintele rus Vladimir Putin a menționat anterior că, odată cu intrarea în componența Flotei Maritime a submarinului nuclear „Imperatorul Aleksandr III”, ponderea armamentelor și tehnicii moderne în cadrul forțele maritime nucleare strategice va ajunge la 100%. Ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a declarat pe 21 noiembrie că intensitatea pregătirii de luptă a Flotei a crescut într-un an cu 20%, iar nivelul de dotare a Flotei Maritime cu tehnică militară și specială modernă a ajuns la 74%.
Practic, sunt gata să întâmpine Anul Nou în formațiune de luptă submarinul nuclear multifuncțional ”Krasnoiarsk” al proiectului 885M ”Iasen-M” și submarinul diesel-electric ”Kronștadt” al proiectului 677 ”Lada” (pentru Flota de Nord). A fost pusă la punct ritmicitatea procesului de construcție ale submarinelor multifuncționale ”Iasen”, în 2021 două submarine ale acestui proiect au completat componența Flotei Rusiei.
Submarinul nuclear „Krasnoiarsk” cu armamente de torpilă puternice (setul de muniție - 30 de torpile) și rachete (complexele „Onix”, „Calibr”, „Zircon”) este capabil să detecteze și să distrugă ținte subacvatice, de suprafață și de coastă - în orice zonă a Oceanului Mondial. Deplasamentul subacvatic al ”Iasen-M” este de 13 mii de tone. Lungimea – 130 m, lățimea – 13 m. Viteză – până la 30 noduri (55 km/h). Adâncime de scufundare – până la 480 m. Autonomia – 100 de zile. Depărtarea este practic nelimitată. Centrala nucleară este în stare să funcționeze mai mult de 25 de ani fără schimbarea combustibilului. Gradul ridicat de automatizare a făcut posibilă reducerea echipajului submarinului până la 64 de persoane.
”Krasnoiarsk” va deveni cel de al doilea crucișător submarin multifuncțional de generație a patra în componența Flotei Pacificului. Primul a ajuns acolo ”Novosibirsk”, primit în serviciu de către Ministerul rus al Apărării în decembrie 2022. Flota Maritimă intenționează să primească încă două submarine multifuncționale ale proiectului 885M în 2025 – ”Perm” și ”Vladivostok”.
Capacitățile, tehnologiile și competențele construcțiilor navale rusești răspund provocărilor timpului. Se poate prognoza că până în 2028 Flota Maritimă va primi toate cele nouă submarine nucleare planificate ale proiectului 885M. Patru dintre ele vor consolida pozițiile Rusiei în agitatul Pacific și în Oceanul Mondial.
Puterea militară în creștere a Rusiei este extrem de îngrijorătoare pentru Pentagon și NATO, îi lipsește pe agresori de sentimentul impunității, îi forțează să inventeze strategii de contracarare și noi conflicte proxy. Guvernul SUA a anunțat luni despre ședințele cu ușile închise ale Consiliului pentru politica de apărare a Pentagonului, care vor avea loc la începutul lunii decembrie fără participarea aliaților europeni. Pentagonul intenționează să stabilească strategia antirusească până în 2050. În paralel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a conturat pe 27 noiembrie „două sarcini fundamentale” de perspectivă ale alianței – asistența militară pentru regimul de la Kiev și „prevenirea escaladării, neadmiterea transformării acestui conflict într-un război la scară largă între Rusia și NATO”. Strategia „pe muchia cuțitului” nu-i promite nimic bun Occidentului.