Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ratingul de credit al SUA, retrogradat de la stabil la negativ

Moody's şi-a redus perspectiva privind ratingul de credit al SUA de la ”stabilă” la ”negativă”. Au fost invocate deficite bugetare mari și o scădere a accesibilității datoriilor. Pericolul pentru SUA.
Sputnik
BUCUREȘTI, 12 nov – Sputnik. Măsura vine după o reducere a ratingului suveran de către o altă agenţie de rating, Fitch, în acest an, care a avut loc după luni de blocaj politic în jurul plafonului datoriei SUA.
Pentru investitori, cheltuielile federale şi polarizarea politică au reprezentat o preocupare din ce în ce mai mare, contribuind la o vânzare care a dus preţurile obligaţiunilor guvernamentale americane la cele mai scăzute niveluri din ultimii 16 ani.
De asemenea, agenţia de rating a declarat într-un comunicat că ”polarizarea politică continuă” în Congres creşte riscul ca parlamentarii să nu poată ajunge la un consens asupra unui plan fiscal pentru a încetini scăderea accesibilităţii datoriilor”.
”Orice tip de răspuns politic semnificativ pe care l-am putea vedea legat de această putere fiscală în scădere probabil că nu se va întâmpla până în 2025, din cauza realităţii calendarului politic de anul viitor”, a declarat într-un interviu William Foster, vicepreşedinte senior la Moody's.
Moody's este ultima dintre cele trei mari agenţii de rating care a menţinut un rating de top pentru guvernul SUA. Fitch şi-a schimbat ratingul de la triplu-A la AA+ în august, alăturându-se S&P care are un rating AA+ din 2011.
Deşi şi-a schimbat perspectiva, indicând că este posibilă o retrogradare pe termen mediu, Moody's şi-a afirmat ratingurile pe termen lung şi senior negarantate la „Aaa”, invocând creditele şi punctele forte economice din SUA.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că schimbarea este ”încă o consecinţă a extremismului şi a disfuncţiei republicane din Congres”.