Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia amenință cu urmărirea penală un ministru de Externe dintr-un stat NATO

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, ar putea fi urmărit penal pentru apelurile sale pentru schimbarea regimului din Rusia.
Sputnik
CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik, Doina Crainic. Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, ar putea fi urmărit penal pentru apelurile sale pentru schimbarea regimului din Rusia, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
Potrivit Mariei Zaharova, într-o recentă întâlnire cu magnatul rus fugar Mihail Khodorkovski, Landsbergis a cerut în mod deschis „o schimbare violentă a guvernului” din Rusia.
Ministrul lituanian de Externe a susținut că „nimeni în Europa și în lume” nu este în siguranță din cauza „regimului de la Kremlin” și, prin urmare, Vilnius doreşte să vadă o „opoziție activă față de [președintele rus] Vladimir Putin nu numai în străinătate, ci și în Rusia”, opoziţie care ar „urmări să provoace schimbări în sistemul politic rus”, potrivit presei baltice care l-a citat pe Landsbergis.
„Acesta este un comportament inacceptabil pentru șeful unui minister de Externe, deși înțelegem perfect că [Landsbergis și alții ca el] au depășit de mult orice linie și au trecut complet dincolo de orice cadru legal”, a declarat Zaharova reporterilor, în cadrul conferinţei de presă zilnice, potrivit RT.
Ea a menționat că aceasta nu este prima oară când Landsbergis a exprimat „idei extremiste”, pentru care Rusia l-a sancționat deja și că ar trebui să știe că, pentru astfel de declarații, se confruntă cu răspunderea penală, „în conformitate cu legislația rusească și, de asemenea, cu practica internațională”.
Lituania și statele baltice vecine au fost printre cei mai vocali aliați ai Ucrainei din UE și NATO, solicitând „schimbarea regimului” de la Moscova ca fiind obiectivul final al conflictului proxy.
La începutul acestei săptămâni, europarlamentarul lituanian Andrius Kubilius a prezentat un proiect de raport Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului European, proiect în care a solicitat ca blocul să urmărească o „schimbare a puterii în Rusia”. Potrivit lui Kubilius, UE ar trebui să lucreze cu „forțele democratice” din interiorul și din afara Rusiei pentru a răsturna conducerea actuală și pentru a stabili un „guvern tranzitoriu”, iar blocul ar trebui să ajute activiștii ruși să facă eforturi în acest sens, emiţând pentru aceştia „pașapoarte pentru democrație”, astfel încât să poată ocoli sancțiunile occidentale.
Oficial, SUA și aliații lor au negat faptul că sprijinul lor financiar și militar pentru Ucraina este motivat de dorința de a vedea un regim pro-occidental instalat la Moscova. Cu toate acestea, președintele american, Joe Biden, a afirmat exact acest lucru ca obiectiv, în martie 2022. Când asistenții săi au încercat să retragă acele afirmaţii, Biden a insistat că susţine ceea ce a spus.
De asemenea, în octombrie 2022, fostul ambasador al SUA la ONU John Bolton a repetat cuvintele lui Biden, susţinând că SUA ar trebui, cu siguranță, să facă eforturi pentru o lovitură de stat la Moscova, insistând că „trebuie să se implice mult mai departe decât pentru a-l înlocui pe Putin” și că „întregul regim trebuie să cadă”.
Internațional
Arabia Saudită şi Rusia explorează oportunități de cooperare pentru investiții