Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Summit UE de urgență pe tema situației din Orientul Mijlociu

Președintele Consiliului European, Charles Michel
Marți, 17 octombrie 2023, președintele Consiliului European a convocat un summit de urgență prin videoconferință la care liderii UE să discute despre situația apărută în Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului.
Sputnik
BUCUREȘTI, 15 oct – Sputnik. Îngrijorare în rândul comunității europene în legătură cu situația din Orientul Mijlociu. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru marți, 17 octombrie, un summit de urgență, prin videoconferință, la care liderii Uniunii Europene să discute despre situația apărută în Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului.
Într-o scrisoare de invitație adresată liderilor UE, Charles Michel a declarat că Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional.
Potrivit acestuia, asediul asupra Fâșiei Gaza a tras un semnal de alarmă în rândul comunității internaționale, ceea ce îl determină să convoace o reuniune prin videoconferință marți, de la ora 17.30, ora Bruxelles-ului (18.30, ora României).
"Este extrem de important ca, în conformitate cu tratatele și valorile noastre, Consiliul European să stabilească poziția noastră comună și să stabilească o linie de acțiune clară și unificată care să reflecte complexitatea situației în curs de desfășurare", a scris el.
Michel spune că UE trebuie să fie o susținătoare al păcii și a respectării dreptului internațional și este de părere că ar trebui să încerce să evite o escaladare regională a situației.
În opinia lui Michel, acest conflict are potențialul de a alimenta extremismul în societățile din UE și ar putea determina migrația și deplasarea unui număr mare de persoane în țările vecine.
Pe de altă parte, el a menționat că blocul comunitar se află în "deplină solidaritate" cu poporul israelian după "atacurile teroriste brutale" de acum o săptămână.