Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Nu au mai rămas arme pentru Ucraina în Europa

Kievul se confruntă cu reduceri atât ale livrărilor de arme, cât și ale injectărilor de numerar, pe măsură ce „apar fisuri” în sprijinul occidental.
Sputnik
BUCUREŞTI, 3 oct – Sputnik. Țările din UE au trimis Ucrainei toate armele pe care le-au putut livra fără a-și compromite propria apărare, a relatat Politico, citând un oficial european. Kievul se confruntă cu reduceri atât ale livrărilor de arme, cât și ale injectărilor de numerar, pe măsură ce „apar fisuri” în sprijinul occidental, potrivit publicației, citate de RT.
„Nu putem continua să dăm din propriile noastre stocuri”, a menţionat sursa europeană. Poate exista încă sprijin politic solid, dar „am dat tot fără a ne pune în pericol propria noastră securitate”.
Comentariul a fost făcut pentru Politico, care a relatat despre Forumul Internațional pentru Apărare de la Kiev de săptămâna trecută, în timpul căruia gazdele au încercat să atragă sprijinul producătorilor de arme.
Într-un articol separat publicat marți, publicația a scris că sprijinul pentru finanțarea guvernului ucrainean „prezintă mai multe fisuri ca niciodată”.
Eșecul Congresului SUA de săptămâna trecută de a aloca mai mulţi bani pentru ajutor din bugetul său temporar, victoria electorală a fostului prim-ministru slovac Robert Fico, care a promis în campania electorală că va pune capăt asistenței militare pentru Ucraina, și disputa diplomatică dintre Kiev şi Polonia, toate acestea transmit „un mesaj îngrijorător”.
Guvernul ucrainean se așteaptă să primească cel puțin 42,8 miliarde de dolari de la finanţatorii internaționali anul viitor, cum se arată în bugetul său proiectat.
Editoriale
Europenii i-au cântat Kievului romanțe despre finanțe, dar bani nu i-au dat
Un alt diplomat a spus că „marele elefant din cameră” din Europa este îngrijorarea că Washingtonul ar putea abandona Ucraina.
Evenimentul de la Kiev a făcut parte dintr-un efort de a crește producția militară internă. Rheinmetall din Germania și BAE cu sediul în Marea Britanie și-au luat anumite angajamente de a deschide unități de producție în Ucraina. Scopul Kievului este să devină „un Israel în Europa – autosuficient, dar cu ajutorul altor țări”, a declarat pentru Politico Daniel Vajdich, un avocat al Ucrainei la Washington.
Oficialii ruși au subliniat că fabricile de armament din Ucraina finanțate din străinătate vor fi considerate drept ținte militare legitime. Denis Puşilin, șeful Republicii Populare Donețk, a reiterat această politică luni în timpul unui interviu.