România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Institutul de Statistică: România furnizează Ucrainei echipamente și muniție

Cu toate că, la nivel înalt – instituția președintelui României, spre exemplul, se păstrează tăcerea absolută asupra ajutorului militar acordat de România Ucrainei, Institutul Național de Statistică vine cu date concrete în acest sens.
Sputnik
BUCUREȘTI, 26 sept – Sputnik. Din datele Institutului Național de Statistică reiese faptul că România, prin firme de stat și private, furnizează Ucrainei echipamente și/sau muniție.
INS precizează acum că, atât anul trecut, cât și în primele cinci luni ale acestui an, prima companie în topul exportatorilor din România în Ucraina este Compania Națională Romtehnica.
Pe siteul companiei de stat scrie că unicul acționar al Romtehnica este Ministrul Apărării Naționale. Pe site nu apar date financiare despre activitatea companiei în 2022 sau în acest an.
Topul exportatorilor români în Ucraina, în primele 5 luni ale anului:
1.
COMPANIA NATIONALA ROMTEHNICA SA
2.
OMV PETROM SA
3.
OSCAR DOWNSTREAM SRL
4.
AUTOMOBILE-DACIA SA
5.
ENERGOCOM S.A.- CHISINAU - SUCURSALA OTOPENI
6.
COMPANIA ROMARM SA-FILIALA SOCIETATEA UZINA DE PRODUSE SPECIALE DRAGOMIRESTI SA
7.
LIBERTY GALATI SA
8.
JETFLY HUB SRL
9.
ROMPETROL RAFINARE SA
10.
COMPANIA NATIONALA ROMARM SA, transmite stiripesurse.ro
Potrivit INS, pe locul șase în topul exportatorilor români în Ucraina, în perioada ianuarie – mai 2023 se află o filială a ROMARM, în care se fabrică, potrivit companiei, muniții pentru artilerie, bombe de aviație, încărcături explozive pentru minerit sau detonări de suprafață și explozibili pentru uz militar sau poliție.
INS nu precizează valoarea exporturilor militare pe care România le-a făcut anul trecut și în acest an în Ucraina.
Internațional
FMI vine la București – care este scopul vizitei
Institutul Kiel pentru Economie Mondială, unul dintre cele mai vechi institute germane de cercetare, arată că România a alocat până acum Ucrainei ajutor în valoare de 1.260.000 de euro. Aproape toată suma, 1.230.000 de euro ar reprezenta ajutor umanitar. Diferența ar fi valoarea ajutorului militar.
Institutul Kiel precizează pe siteul său că aceste date se referă la promisiunile de ajutor anunțate de oficiali guvernamentali, așadar nu includ donații private.
Astfel, România ar fi alocat 0,049% din produsul intern brut sprijinirii Ucrainei, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.
Mult mai sus în top, pe locul 16 din 41, se află România la categoria ajutor umanitar.