România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Se redeschide povestea ”Roșia Montana”

Compania Gabriel Resources solicită în instanță despăgubiri în valoare de 6,5 miliarde de dolari, după ce statul român a reziliat unilateral contractul.
Sputnik
BUCUREȘTI, 16 sep -Sputnik. Compania canadiană care semnase contractul de exploatare a minei de aur de la Roșia Montana, din munții Apuseni, a dublat solicitarea de despăgubiri către statul român, de la 3,3, la 6,5 miliarde de dolari.
„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, afirmă compania.
În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.
Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă stoparea oricărui proiect de exploatare minieră.