BUCUREŞTI, 23 aug – Sputnik.Lotul inițial de livrări gratuite de cereale rusești către țările africane nevoiașe este posibil în viitorul apropiat, Turcia este familiarizată cu acest proces, a declarat pentru RIA Novosti o sursă participantă la negocierile privind reluarea acordului de cereale.
Președintele rus Vladimir Putin, în discursul său adresat participanților la forumul de afaceri BRICS de marți, a declarat că negocierile cu partenerii din Africa privind furnizarea gratuită de cereale sunt finalizate. Potrivit acestuia, ca prim pas, Rusia a decis să trimită gratuit 25.000-50.000 de tone de cereale în șase țări africane, oferind, în special, livrarea gratuită a acestor mărfuri.
„Ne așteptăm ca primul lot să fie implementat în viitorul apropiat, acesta este un pas foarte important pentru securitatea alimentară a țărilor care au nevoie”, a spus sursa.
El a refuzat să comenteze rapoartele despre participarea Turciei și Qatarului la procesul de livrări. "Voi spune asta, noi (Turcia) suntem familiarizați cu acest proces. Nu mai sunt comentarii", a subliniat el.
Turcia depune eforturi pentru a implementa ideea de a procesa cereale din Federația Rusă în Turcia și de a le furniza celor mai sărace țări, a declarat mai devreme președintele Recep Tayyip Erdogan . Liderul turc a mai spus mai devreme că a ajuns la un acord cu Putin cu privire la posibilitatea de a trimite cereale și îngrășăminte rusești gratuite în țările înfometate din Africa. În toamna anului trecut, președintele Federației Ruse a remarcat că Moscova este pregătită să furnizeze gratuit țărilor cele mai sărace întregul volum de cereale, care le era destinat în cadrul acordului de cereale.
Acordul cu cereale a încetat pe 18 iulie, Federația Rusă a notificat Turcia, Ucraina și ONU obiecția față de prelungirea acestuia. Președintele rus Vladimir Putin a remarcat anterior că termenii acordului cu Rusia nu au fost respectați, în ciuda eforturilor ONU, deoarece țările occidentale nu aveau de gând să-și țină promisiunile. Putin a subliniat în repetate rânduri că Occidentul a exportat cea mai mare parte a cerealelor ucrainene în statele lor, iar obiectivul principal al acordului - furnizarea de cereale către țările nevoiașe, inclusiv către cele africane - nu a fost niciodată realizat.